گروه بین الملل-رجانیوز: باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا روز یکشنبه به میان خبرنگاران آمد و در مورد توافق هستهای با ایران صحبت کرد.
به گزارش رجانیوز به نقل از فارس اوباما گفت: «امروز روز خوبی است. چراکه بار دیگر دیدیم که دیپلماسی قدرتمند آمریکایی چه چیزهایی را ممکن میکند.»
وی افزود: «همانطور که در نطق سالیانه هم گفتم، تأمین امنیت ایالات متحده، نیازمند رویکردی هوشمندانه، صبورانه و منظم در قبال جهان است و این شامل دیپلماسی با جمهوری اسلامی ایران است.»
وی گفت: «اختلافات ما موجب شده بود تا ما برای چند دهه تقریبا با هم صحبتی نداشته باشیم، که این منافع ایالات متحده را پیش نبرد.»
اوباما افزود: «در طول سالها ایران به داشتن توان ساخت یک تسلیحات هستهای نزدیک و نزدیکتر شد... ایالات متحده هرگز از پیگیری دیپلماسی در برابر رقبایش هراسان نبوده است.»
رئیسجمهور آمریکا ادامه داد: «اکنون ما تمام مسیرهایی که ایران میتواند از طریق آنها به بمب برسد را مسدود کردهایم.»
اوباما افزود: «ما توانستیم بدون توسل به جنگ در خاورمیانه، از طریق دیپلماسی به پیشرفتی تاریخی دست یابیم.»
وی با اشاره به محدودیتهای اعمالشده بر برنامه هستهای ایران، گفت برنامه جامع اقدام مشترک «دسترسی و نظارتی بیسابقه» ایجاد کرده است.
اوباما ادامه داد: «بر اساس توافق هستهای سال گذشته ایران دستش به سلاح هستهای نخواهد رسید.»
وی افزود: «همانطور که گفتم که توافق هستهای درباره حل همه موضوعات و مسائل فی مابین ما نبوده است.»
او با این حال گفت توافق هستهای مزایای جانبیای هم داشته است از جمله این که بعد از بازداشت نظامیان آمریکایی در خلیج فارس «در حالی که برخی گفتند که این یک حادثه گروگانگیری تازه است، اما دیدیم که ما مستقیما با دولت ایران وارد گفتوگو شدیم و آنها در کمتر از 24 ساعت آزاد شدند.»
رئیس جمهور آمریکا در ادامه به آزادی زندانیان آمریکایی در ایران هم اشاره کرد و گفت ماهها بوده است که آزادی آنها را پیگیری کرده است. وی گفت در گفتوگوی تلفنیای که با حسن روحانی رئیسجمهور ایران داشته هم این مسئله را یادآور شده است.
وی به اعمال تحریمهای موشکی علیه ایران اشاره کرد و گفت واشنگتن برای تأمین امنیت خود و متحدانش به این اقدامات ادامه میدهد.
در حال تکمیل...
فارس: آیتالله حسین نوری همدانی پیش از ظهر امروز در دیدار با معاون سیاسی امنیتی استاندار قم و با اعضای هیئت بازرسی بر انتخابات اظهار کرد: خدا را شاکریم در مملکتی زندگی میکنیم که قانون ما از قرآن و فرهنگ اهلبیت (ع) بهره گرفته شده است.
وی با بیان اینکه نظام ما در امتداد حکومت ائمه اطهار (ع) بهوجود آمده است، تصریح کرد: نظام جمهوری اسلامی ایران ریشه در دین، عقیده و ایمان به خداوند متعال دارد به همین دلیل انقلاب ایران، یک انقلاب دینی است و ولایت از اصول دین ما به شمار میرود.
این مرجع تقلید گفت: همه کسانی که در نظام فعالیت دارند از فرزندان نظام جمهوری اسلامی هستند و برای رساندن امانت به اهل آن گام بر میدارند.
وی با اشاره به حدیثی از نبی مکرم اسلام (ص) در ارتباط با ضرورت شناخت افراد گفت: پیامبر میفرماید که برای شناخت اشخاص تنها به نماز، روزه و عمل حج افراد نگاه نکنید و معیار شناخت اشخاص را راستگویی و امانتداری قرار دهید.
آیتالله نوری همدانی با بیان اینکه سلاطین در گذشته رسم امانتداری را به خوبی به جا نیاوردند گفت: بیعرضگی سلاطین موجب شد مقدار وسیعی از اراضی کشورمان را از دست بدهیم.
وی با تاکید براینکه امانتداری انواع گوناگونی دارد، بیان کرد: یکی از انواع امانتداری شغلی است که در آن به مردم به خدمت میکنیم و آنگونه که اصول صحیح اقتضا میکند گام برداریم تا امانت رعایت شود و خیانتی صورت نگیرد.
این مرجع تقلید در بخش دیگری از سخنان خود به برگزاری دو انتخابات حساس در کشورمان اشاره و تصریح کرد: در هر کشوری نهادی وجود دارد تا کسانی که میخواهند وارد انتخابات سیاسی کشور شوند را احراز صلاحیت کند و این نهاد در کشور ما شورای نگهبان است.
آیتالله نوری همدانی ادامه داد: شورای نگهبان، نهادی است که نظرش استصوابی بوده و با توجه به اینکه حضور در مجلسهای خبرگان و شورای اسلامی قبول یک امانت سنگین است، شورای نگهبان به صورت خاص بررسی کرده و اجازه حضور هرکسی را به این میدان نمیدهد.
وی با بیان اینکه شورای نگهبان مسئول احراز صلاحیت نامزدهای انتخاباتی است عنوان کرد: شخصی که محکومیت کیفری دارد نمیتواند وارد میدان انتخابات شود.
استاندار تهران با بیان اینکه تصور می کردم شمار رد صلاحیت ها رقم متعادل تری باشد گفت: انتظار این تعداد رد صلاحیت ها را توسط هیات های نظارت بر انتخابات نداشتیم.
به گزارش ایرنا سید حسین هاشمی روزیکشنبه در چهارمین دوره آموزشی اعضای شوراهای اسلامی شهرهای تابعه استان تهران در بوستان علم و فناوری شهرستان پردیس افزود: زمانی که رهبر معظم انقلاب می فرمایند افرادی که نظام جمهوری اسلامی و حتی من را قبول ندارند در انتخابات شر کت کنند، باید افرادی با نظرات و سلایق مختلف برای انتخاب شدن وجود داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: وقتی رهبر فرزانه انقلاب فضای موردنظر برای انتخابات را اینگونه تبیین می کنند ما باید شرایط حضور حداکثری مردم در انتخابات را محقق کنیم.
هاشمی افزود: البته 20 روز زمان برای اعلام شکایت و بررسی دوباره صلاحیت داوطلبان نمایندگی مجلس شورای اسلامی که صلاحیت آن ها احراز نشده باقیمانده است.
گروه سیاسی-رجانیوز: سرشناسترین چهره دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مدعی شد که «برجام» به معنای پایان دغدغههای غرب نیست و آمریکا باید ایران را به دلیل آزمایش موشکهای بالستیک تحت فشار قرار دهد.
به گزارش رجانیوز به نقل از مهر، چند ساعت پس از اعلام لغو تحریم های آمریکایی به عنوان بخشی از توافق هسته ای ایران، «هیلاری کلینتون» نامزد پیشتاز حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری سال 2016، اعمال تحریم های جدید علیه ایران را به بهانه مخالفت با برنامه موشک های بالستیک این کشور خواستار شد.
کلینتون که پیشتر «باراک اوباما» رئیس جمهوری آمریکا را به دلیل تلاش برای حصول توافق هسته ای و آزادی چهار جاسوس ایرانی - آمریکایی محبوس در ایران مورد ستایش قرار داده بود، هشدار داد که این دستاوردها به معنای پایان همه دغدغه های مرتبط با ایران نخواهد بود.
وی مدعی شد: ایران همچنان به دلیل پیگیری برنامه موشک های بالستیک ناقض قطعنامه های شورای امنیت است و حل این مشکل نیازمند عزم راسخ و طراحی تحریم های جدید علیه ایران است.
کلینتون در ادامه ادعاهای خود زندانی شدن جاسوس های دو تابعیتی را ناعادلانه خوانده و ایران را تهدیدی مداوم برای ثبات و صلح خاورمیانه توصیف کرد.
وی که از حادثه بازداشت موقت 10 تفنگدار آمریکایی به دلیل ورود غیرقانونی به آب های ایران و انتشار تصاویر آنها دلخور بود مدعی شد: آمریکا نباید از ایران به دلیل آزاد سازی جاسوس های آمریکایی تشکر کند!
با این حال وی از آنچه که دستاوردهای آمریکا می خواند به عنوان گام های مثبت در جهت تضمین امنیت آمریکا، متحدین این کشور و تمامی جهان نام برد.
کلینتون از این بابت به اوباما تبریک گفت و با کمال خودبینی نقش خود را در آغاز این فرایند ستود.
جالب آنکه این سیاستمدار آمریکایی در حالی خشم خود را متوجه برنامه موشک های بالستیک ایران کرد که گویی از قرار هیچ مشکلی با ارسال سلاح به همسایگان خاورمیانه ای ایران ندارد که به جرایم حقوق بشری اثبات شده متهم هستند.
ناگفته نماند در طول تبلیغات انتخاباتی کلینتون، رسانه ها همواره گزارش هایی را مبنی بر حمایت گسترده بازیگران منطقه ای از وی منتشر کرده اند. قطر و عربستان سعودی میلیاردها دلار به بنیاد کلینتون کمک مالی کرده اند و البته هیلاری کلینتون هم در زمان عهده داری سمت وزارت امور خارجه خوش خدمتی خود را به آنها با تسهیل عقد قراردادهای تسلیحاتی اثبات کرده است.
گفتنی است که این سخنان در حالی مطرح میشود که برجام طبق ادعاهای موجود وارد اولین روز اجرایی خود شده است و پس از انجام تعهدات ایران، در این مرحله آمریکا قصد آن را دارد که توقف موقت برخی از تحریمها را به اجرا درآورد.
علی یحیی زاده-رجانیوز: خزانه داری آمریکا لیست جدیدی برای اعمال تحریمهای باقیمانده هسته ای منتشر کرد.
به گزارش رجانیوز دستور اجرایی 13599 در کوران پرونده هسته ای ایران در سال 91 (2012) و به بهانه پولشویی وضع شده است و مطابق آن، تمامی بانکهای ایران از جمله بانک مرکزی، بانکهای ملت، تجارت، صادرات و نهادهای دولتی ایران شامل شرکت ملی نفت مشمول توقیف دارایی در آمریکا هستند. بر اساس این تحریم تمامی تراکنشهای دلاری این نهادها در آمریکا مسدود میشود. همچنین امکان دسترسی به اموال بلوکه شدهای که به صورت دلاری در بانکهای خارجی موجود است، برای این نهادها امکانپذیر نخواهد بود.
در همین ارتباط باید اشاره کرد که دستور اجرایی 13599 جزو تحریمهایی است که در برجام مورد توجه قرار نگرفته و در دوران پسابرجام باقی میماند و هیچ گاه حتی توقف موقت هم نمی شود.
امروز که خزانه داری آمریکا دستور تعلیق تحریمهای ثانویه هسته ای را صادر کرد، همزمان لیست تحریمهای هسته ای باقیمانده 13599 را نیز منتشر کرده که متن کامل این دستور در اینجا قابل مشاهده کنید.
این درحالی است که پیش از این محمد جواد ظریف با ادعای لغو تمامی تحریمهای مرتبط با هستهای گفته بود:
« ما فکر می کنیم که اجرای برجام یک فرصت بسیار خوبی برای مردم ایران است که از آن طریق همه قطعنامههای ظالمانه شورای امنیت و همه قطعنامه های شورای حکام اژانس بین المللی انرژی اتمی پایان یابد و رسما لغو شود ...... همه تحریم های ظالمانه ای که بخاطر موضوع هسته ای ایران اعمال شده است، انشاء الله امروز لغو خواهد شد و کنار گذاشته خواهد شد و این یک روز بسیار خوبی برای مردم ایران است.»
نکته جالب توجه آن است که با وجود تاکید منتقدان در ایام تصویب برجام مبنی بر باقیماندن ساختار تحریمها و از جمله باقیماندن تحریم تراکنش دلار به عنوان یک نقیصه جدی، اما تیم مذاکره کننده با استناد به اینکه تحریمهای 13599 از نوع اولیه است، آن را بدیهی و مفروض جلوه میداد.
به همین جهت باید دید تعلیق سایر تحریمها همراه با طرح کاهش موازی قیمت نفت چه تاثیری بر اقتصاد ایران خواهد گذاشت. به نظر میرسد آمریکاییها هر کجا در برجام کوچکترین امتیازی برای کاهش فشار اقتصادی به ایران دادهاند در مقابل از مسیر کاهش قیمت نفت (ضربه به درآمدهای نفتی ایران) و با همکاری عربستان- شریک استراتژیک منطقهای خود- اقدام به جبران آن کرده است.
گروه سیاسی-رجانیوز: فؤاد ایزدی کارشناس مسائل آمریکا در نشست خبری کمیته تخصصی مردمی صیانت از حقوق هستهای که امروز برگزار شد، گفت: ما درباره برجام در کشور قوانینی داریم که باید ببینیم آیا اجرا شده است یا خیر.
به گزارش رجانیوز به نقل از فارس وی افزود: دولت به این قوانین توجه نکرده و این دغدغه وجود دارد که اگر به همین سبک پیش برویم در آینده مشکلات زیادی خواهیم داشت.
این کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به تفاوتهای اساسی واژههای لغو، تعلیق و متوقف شدن تحریمها یادآور شد: روز گذشته از سوی آمریکا تحریمی لغو نشد و حتی تحریمی تعلیق هم نشد و فقط متوقف شدند که آنهم یک بازه زمانی 120 تا 180 روزه را شامل میشود و پس از آن رئیسجمهور آمریکا دوباره میتواند تصمیم بگیرد که آیا تحریمها ادامه یابد یا خیر.
ایزدی با بیان اینکه اصل طراحی برجام بر این بوده که در حوزه هستهای و سایر حوزهها ایران را محدود کنند، اظهار داشت: توانمندیهای منطقهای، موشکی و هستهای و مدیریت مباحث داخلی ایران بالاست و آمریکا با برجام به دنبال این محدود کردن این توانمندیها میباشد که آزادی جاسوسان آمریکایی یکی از نمونههای آن است.
وی ادامه داد: طی 120 روز آینده اگر با پروژه نفوذ غرب جاسوس جدیدی در کشورمان دستگیر شد، ما برای عدم لغو تحریمها نیاز به آزادی آنها نداریم؟
این کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به آزادی سریع 10 تفنگدار آمریکایی از سوی ایران گفت: آزادسازی کمتر از 24 ساعت آنها چه ارتباطی با برجام داشت و آیا نگرانی از احتمال به تعویق افتادن روز اجرای برجام وجود نداشت؟
ایزدی خاطرنشان کرد: در ماجرای PMD راه برای بازگشت باز گذاشته شده است.
وی با بیان اینکه در متن بیانیه اراک نیز کلمه آب سنگین وجود ندارد در حالی که اصرار مقام معظم رهبری بر حفظ ماهیت آن بوده است، افزود: طرف مقابل از برجام برای مدیریت ایران در حوزههای مختلف استفاده میکند که آثار آن در کنگره آمریکا و طرحهای ضد ایرانی جدید آن قابل مشاهده است.
این کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به اظهارات ضد ایرانی کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گفت:آنها اعلام کردند که برجام را قبول ندارند و پس از کسب ریاست جمهوری به دوره گذشته بازخواهند گشت و اگر ما نسبت به نقض برجام عکسالعمل جدی نشان ندهیم، طرف مقابل به نقض مستمر آن تشویق میشود.
ایزدی با ذکر این نکته که طرحهای ضد ایرانی در کنگره پس از برجام افزایش خواهد یافت، اظهار داشت: طی چند سال گذشته ما 5-6 طرح ضدایرانی داشتیم اما پس از برجام شاهد بیش از 30 طرح ضدایرانی هستیم.
وی افزود: درخواستمان از دوستان دولتی این است که به قوانین مرتبط به برجام برگردند زیرا ادبیات مرتبط با انتخابات که در سخنان آقای روحانی وجود دارد، درباره برجام برای کشور مشکلساز خواهد بود.
این کارشناس مسائل آمریکا با بیان اینکه بر اساس قطعنامه 2231 چماق شورای امنیت بالای سر ایران خواهد بود، یادآور شد: آنها هر زمان که بخواهند میتوانند از این قطعنامه استفاده کنند زیرا همه قطعنامههای پیشین در آن تجمیع شده است.
ایزدی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه بر اساس پروتکل الحاقی هر کشوری باید برنامه 10 تا 15 ساله خود را به آژانس ارائه دهد، از مقامات مسئول در ایران خواست که متن برنامههایشان را منتشر کنند. زیرا به گفته وی بر اساس برجام زمان رسیدن به 190 هزار سو بیش از 147 سال خواهد بود.
این کارشناس مسائل آمریکا خاطرنشان کرد: وضعیت غنیسازی در کشور نیز مبهم است.
همچنین در ادامه این نشست خبری حجتالله عبدالملکی کارشناس اقتصادی و عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق (ع)، گفت: روز اجرای برجام به نحوی تنظیم شده بود که ماهها پس از اقدامات عملی ایران در محدود کردن فعالیتهای هستهای خود انجام گرفت.
وی با طرح این سؤال که از امروز به بعد کدام برجام اجرایی خواهد شد، افزود: باید پرسید که آیا برجامی که در ایران تصویب شد اجرایی میشود یا برجامی که طرف آمریکایی تفسیر میکند؟
عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق (ع) با طرح سه سؤال در حوزه اقتصادی درباره برجام اظهار داشت: آیا همه تحریمها لغو شده است؟ تحریم جدیدی گذاشته نمیشود و آیا این وضعیت اثرات مورد انتظار را در معیشت مردمی خواهد داشت که پاسخ منفی به هر یک از این سه سؤال قرائت ایرانی برجام را در بر نخواهد داشت.
عبدالملکی درباره شروط رهبری برای اجرای برجام نیز گفت: در بند یک و دو نامه رهبری اعلام شده که همه تحریمها باید لغو شوند اما تحریمها لغو نشده بلکه برداشته شده و یا متوقف شده است.
وی با اشاره به بلوکه شدن حدود 150 تا 180 میلیارد دلار از سرمایههای ایران در خارج از کشور گفت: باید دید که پیمانکاران کشورمان ظرف چند هفته آینده مطالبات خود را از دولت که بالغ بر 40 هزار میلیارد تومان است دریافت خواهند کرد یا خیر؟.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: امروز همه فعالان بخش خصوصی باید بتوانند اقدامات مالی خود را از طریق سیستم سوئیفت دنبال کنند و از همین امروز بیمهنامهها برای کشتیها و هواپیماهای ما صادر شود و همچنین امکان فروش نفت خام بیشتر برایمان فراهم شود که هر یک از این موارد عملیاتی نشود یعنی ما به روز اجرا نرسیدهایم.
عبدالملکی با اشاره به بندهای شروط اجرایی برجام گفت: قرار بود هیچ تحریم جدیدی علیه ایران اعمال نشود که تاکنون یکی از آنها یعنی قانون ویزا تصویب و امضا شده است. تحریمهای موشکی جدید قرار است از سوی کنگره رونمایی شود و تحریمهای مربوط به سپاه پاسداران به بهانه حمایت از تروریسم نیز سیستم بانکی کشور را هدف قرار خواهد داد. همچنین بحث نامه نمایندگان کنگره برای برداشت دو میلیارد دلار از پولهای بلوکه شده ایران را نیز داریم.
وی با بیان اینکه وعدههای تیم اقتصادی دولت عبارت بود از شکوفایی اقتصادی پس از اجرای برجام، اظهار داشت: در بودجهای که امروز روحانی داد میزان فروش نیاز نفت روزانه 2.3 میلیون بشکه بود که وابستگی ایران به نفت را بیشتر میکند و زمینه برای واردات کالاهای خارجی نیز فراهم میشود که این معنی شکسته شدن کمر خمیده شده تولید.