سفارش تبلیغ
صبا ویژن
مدیر وبلاگ
 
آمار واطلاعات
بازدید امروز : 242
بازدید دیروز : 415
کل بازدید : 137979
کل یادداشتها ها : 545
خبر مایه


طول ناحیه در قالب بزرگتر از حد مجاز

 اما «نفوذ جریانی» که همان شبکه‌سازی در داخل ملت از سوی بیگانگان و دشمن از طریق سازمانهای بین‌المللی وابسته به قدرتهای جهانی است چند وجه تمایز با نفوذ فردی دارد که اهم آن عبارتند از:
1. گستردگی ابعاد نفوذ و دارا بودن نقشه راه
2. استمرار نفوذ با راهبردهای کلان
3. پیچیدگی نفوذ با راههای میان‌بر فراوان
4. بهره‌برداری از سرمایه‌گذاری مادی گسترده و تزریق پولهای کثیف و هنگفت
5. لایه‌های پنهانی و پوششی نفوذ جریانی
6. ظاهر و باطن ناهمگون نفوذ جریانی
7. جذب نفوذیهای فردی
8. خلع سلاح کردن راهبردهای کلان کشور
9. تصمیم‌سازی برای تصمیم‌گیران از طریق افزایش ضریب نفوذ
10. تغییر تدریجی باورها و استحاله آرمانها
در این میان پس از هشدار اخیر رهبری انقلاب برخی شخصیتها در قالب سخنرانی، مقاله و گفت‌وگو با رسانه‌ها تلویحا و گاه تصریحا اعلام کردند که از موضوع نفوذ استفاده جناحی می‌شود که البته رهبری در بیانات اخیر خود فرمودند: «می‌گویند از نفوذ استفاده جناحی کردند، خب نکنند، اسم را بدون محتوای لازم مطرح نکنند و جناحها همدیگر را متهم نکنند. اما اینکه بگویند افرادی می‌خواهند از «نفوذ» استفاده جناحی بکنند از اهمیت بحث «نفوذ» دشمن کم نمی‌کند.»
البته برخی قضاوتها و داوریها و تصورات و دیدگاه‌های کم عمق عنوان شده درباره نفوذ دشمن، چنین تداعی می‌کند که این موضوع، نکته و هشدار خلق‌الساعه‌ای است که به تازگی عنوان شده است. در حالی که سخنان رهبری در سالیان دور درباره نفوذ فرهنگی دشمن و نیز مصادیق استحکام و صحت پیش‌بینی‌های معظم‌له و پیامدهای چنین نفوذی در عرصه فرهنگی خلاف این ادعا را به اثبات می‌رساند.
سخنان رهبری در سال 68 
درباره تهاجم فرهنگی دشمن
غلامحسین میرزا صالح یکی از روشنفکران ضـدانقلاب مقیـم آمـریکا چـند روز بـعد گفت: «دیگر ما حاضر نیستیم راجع به بمب‌گذاری، ترورها و اعمال خشونت‌ها چیزی از ایران بشنویم، بلکه ما آماده هستیم ببینیم مجلات متعدد؛ کتب متنوع که در جهت سیاست ما باشد، رواج یابد.»6
کمتر از یک ماه بعد در اول دی سال 68 تلویزیون «ایرانیان»، تلویزیون «جنبش» و تلویزیون «جام‌جم» هر سه، برنامه‌های خود را همزمان آغاز کردند. این اولین باری بود که برنامه‌های ماهواره‌ای شبکه‌های فارسی زبان لس‌آنجلس علیه ارزشهای دینی و فرهنگی کشورمان روی آنتن می‌رفت.
درباره ابعاد نفوذ جریانی و مدون دشمن و راههای مقابله با آن، باز هم با شما عزیزان خواننده سخن خواهیم گفت. ان شاءالله 
پی‌نوشت‌ها:
1) در دیدار با فرماندهان بسیج در تاریخ 94/9/4
2) خاطرات حجت‌الاسلام عمید زنجانی، محمدعلی حاجی بیگی کندری، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی 1379، ص 157
3) خاطرات یک شورشی ایرانی، مسعود بنی‌صدر، چاپ خارج از کشور، انتشارات خاوران، 1384، ص 53
4) خاطرات احمد توکلی، تدوین عبدالرحمن حسنی‌فر، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، 1384، ص 209
5) خاطرات آیت‌الله مهدوی‌کنی، غلامرضا خواجه سروی، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، 1385، ص 314
6) روزنگار جامع ایران پس از انقلاب اسلامی.

منبع:کیهان


  
ماجرای بازداشت 10 تفنگدار آمریکایی در آبهای ایران در خلیج فارس توسط نیروی دریایی سپاه و حواشی آن بازتاب بسیار گسترده‌ای در رسانه‌های بین‌المللی و محافل سیاسی داشته و از آن به عنوان «تحقیر آمریکا» یاد شده است.


روابط عمومی نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز سه شنبه هفته گذشته از توقیف دو فروند شناور رزمی آمریکایی و دستگیری سرنشینان آن توسط واحدهای شناوری رزمی این نیرو در حوالی جزیره فارسی در منطقه خلیج فارس خبر داد. نیروی دریایی سپاه سرنشینان شناورهای آمریکایی شامل 9 مرد و یک زن را با برخورد اسلامی تا تعیین و تکلیف وضعیت آنها در سلامت کامل در محل مناسبی مستقر کردند.
پس از اینکه معلوم شد ورود نیروی دریایی آمریکا به داخل آبهای ایرانی عمدی و برنامه‌ریزی شده نبوده است، جمهوری اسلامی ایران شرط آزاد‌سازی این افراد را عذر خواهی اعلام کرد و ساعاتی بعد با عذرخواهی آمریکا این نیروها در آبهای بین‌المللی رها شدند.
سیر توالی این رخداد از آغاز تا پایان و پس از آن موجی از موضع گیری را از جانب رسانه‌های غربی و بین‌المللی و سیاستمداران آمریکایی به همراه داشت.
با گذشت چند روز از آزادی 10 نظامی آمریکایی که این هفته در آب‌های ایران بازداشت شدند، این مسئله هنوز در رأس اظهار نظرهای مقامات آمریکایی قرار دارد و حتی بخش زیادی از مناظره روز گذشته جمهوری‌خواهان را هم که می‌گفتند ایران «واشنگتن را تحقیر کرده»، به خود اختصاص داد.
به گزارش فارس، سناتور «تد کروز» که در نظرسنجی‌ها در رده سوم یا چهارم رقابت‌های درون حزبی قرار دارد، در حالی که باید به سوالی در مورد تولید شغل در آمریکا پاسخ می‌داد، بحث را به سمت حادثه اخیر در خلیج فارس سوق داد و گفت «از دیدن اینکه 10 ملوان آمریکایی دستشان را پشت سرشان گرفته‌اند و زانو زدند»، وحشت زده شده است. 
ترامپ در مورد این تصاویر که لحظاتی بعد از محاصره دو قایق آمریکایی در نزدیکی جزیره فارسی ضبط شده‌اند، گفت که این ویدئو را در بین گروهی از کارگران ساختمانی دیده و مشاهده کرده است که پس از دیدن زانو زدن آمریکایی‌ها، «اشک تمام صورت آن‌ها (کارگران) را گرفت.»
وی که بخش پایانی صحبت‌هایش در مناظره فاکس نیوز را به ایران اختصاص داد، بار دیگر کنایه‌ای به توافق هسته‌ای ایران و 1+5 که 23 تیر ماه امسال به دست آمد زد و گفت: «این صحنه وحشتناکی بود، صحنه وحشتناکی بود. تنها دلیلی هم که آن‌ها را به ما بازگرداندند، این بود که ما با آن‌ها یک معامله احمقانه 150 میلیارد دلاری کردیم.»
به نوشته پایگاه پالیتیکو، در حالی که مقامات دولت آمریکا حصول توافق هسته‌ای را موجب شکل‌گیری یک کانال مستقیم با تهران و در نتیجه آزادی سریع ملوانان عنوان کرده‌اند، اما جمهوری‌خواهان می‌گویند توافق موجب تضعیف واشنگتن در برابر ایران شده است. «کریس کریستی» یکی از این جمهوری‌خواهان است که می‌گوید اگر رئیس‌جمهور بود، ایرانی‌ها «می‌فهمیدند که چطور رفتار کنند.»
«جب بوش» که به دلیل اقدامات ویرانگر برادرش بوش اکنون جایگاه خوبی در نظرسنجی‌ها ندارد، مواضعی شبیه به بوش پسر گرفت و گفت اکنون دیگر «دشمنان ما از ما نمی‌ترسند.»
ایران «کنوانسیون ژنو» را نقض نکرده است
همچنین پایگاه خبری «بریت بارت» از قول یک مقام دولت آمریکا گزارش داد که چگونگی رفتار ایران با تفنگداران بازداشت شده و پخش تصاویر مربوط به معذرت خواهی آنها نقض کنوانسیون ژنو(1949) نیست. 
این مقام دولت آمریکا گفت که نحوه بازداشت تفنگداران آمریکایی و رفتار ایران با آنها نقض کنوانسیون ژنو، در ارتباط با زندانیان جنگی، نبوده است. 
رسانه‌های آمریکایی در روزهای اخیر از پخش تصاویر بازداشت تفنگداران آمریکایی و پخش تصاویر مربوط به عذرخواهی یکی از آنها و همچنین پوشاندن حجاب به تفنگدار زن آمریکایی انتقاد کرده بودند.
جان کربی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا می‌گوید که کنوانسیون ژنو مربوط به شرایط جنگی است حال آنکه ما با ایرانی‌ها در جنگ نیستیم. من حقوقدان نیستیم ولی واضح است که اگر کنوانسیون را خوانده باشید مربوط به شرایط جنگی است و ما با ایران در شرایط جنگ نیستیم.
اشتون کارتر: ورود به آبهای سرزمینی ایران
 بر اثر خطای ناوبری بود
«اشتون کارتر»، وزیر دفاع آمریکا  نیز در واکنش به این حادثه گفت که حادثه «جزیره فارسی» بر اثر خطای ناوبری اتفاق افتاده است. وزیر دفاع آمریکا در این مصاحبه با «یونی‌ویژن»، گفت: «اطلاعاتی که از طریق آنها و فرماندهانشان به ما رسیده این است که آنها تصادفاً بر اثر خطای ناوبری، وارد آب‌های سرزمینی ایران شدند.»
کارتر این موضوع را دلیل اصلی ورود شناورهای نیروی دریایی آمریکا به آب‌های سرزمینی ایران عنوان کرد. 
سرباز آمریکایی که از ایرانیان عذرخواهی کرد
 به احتمال قوی «توبیخ» می‌شود
فرمانده دو گشتی دریایی آمریکا که دیروز به دلیل نقض مرز آبی ایران دستگیر شد و در برابر دوربین به دلیل اشتباه خود عذرخواهی کرد، بنا بر قوانین داخلی نیروی دریایی آمریکا احتمالاً توبیخ خواهد شد.
فرمانده «نارک» در حالی که در جزیره فارسی در بازداشت موقت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به سر می‌‌برد، در برابر دوربین گفته بود: «(ورود به آب‌های ایران) یک اشتباه بود؛ این تقصیر ما بود و ما به خاطر اشتباهمان عذرخواهی می‌کنیم.»
وزارت دفاع آمریکا خبر داده بود که فرمانده نارکر و 9 سرباز تحت امرش پس از رها شدن در آب‌های آزاد، برای بازجویی به قطر رفته‌اند؛ جلسه سوال و جوابی که هنوز خبری از آن به بیرون درز نکرده است.آنگونه که نشریه دیلی‌میل تحقیق کرده، ماده 5 مقررات رفتاری نیروی دریایی آمریکا تصریح می‌کند که اعضای این نیرو پس از بازداشت به دست هر کسی باید فقط «نام، درجه، شماره پرسنلی و تاریخ تولدشان» را بگویند و نه چیز دیگر.
یدیعوت آحارونوت:سپاه حرف آخر را در ماجرای تفنگداران آمریکایی زد
روزنامه صهیونیستی  «یدیعوت آحارونوت» نیز در گزارشی به تحلیل ماجرای بازداشت و رهاسازی 10 تفنگدار آمریکایی از سوی سپاه پاسداران پرداخت و نوشت: اقدام ایران در توقیف قایق‌های آمریکایی در خلیج فارس، از دیدگاه نظامی، یک حادثه ناچیز بود. اما این حادثه کوچک، نتایج سیاسی دارد که باید مدنظر قرار گیرد؛ به ویژه در اسرائیل.
یدیعوت آحارونوت نوشت: حدود دو هفته قبل، ایرانی‌ها موشک‌های بالستیکی را آزمایش کردند که قادر به حمل کلاهک هسته‌ای بود. منع انجام چنین آزمایش‌هایی بخشی از تصمیم شورای امنیت سازمان ملل است که به توافق هسته‌ای وجهه قانونی بخشید. اما ایران توجهی به سازمان ملل و قدرت‌های جهانی نداشت. نه تنها این آزمایش را انجام داد، بلکه یک تونل زیرزمینی را نیز نشان داد که موشک‌های بالستیک دوربرد را در آنها ذخیره کرده بود.
این روزنامه اسرائیلی در ادامه آورده است، این، نقض تصمیم سازمان ملل است. دولت اوباما نیز فهرستی از تحریم‌ها آماده کرده است اما رئیس‌جمهور خود به شورای امنیت ملی آمریکا، وزارت دفاع و پنتاگون دستور داده است، این پروسه را متوقف کنند که «خدایی نکرده» اتفاقی برای توافق هسته‌ای رخ ندهد. این به خودی خود نشانه خوبی برای ما نیست زیرا به این معناست که آمریکا نقض توافق هسته‌ای از سوی ایران را نادیده خواهد گرفت. یدیعوت آحارونوت در بخشی از مطلب خود نوشته، این قایق‌های کوچک و تندرو سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران بودند که قایق‌های گشتی آمریکایی را متوقف کردند. آنها فرصت را برای تصویربرداری از ملوانان آمریکایی در حالتی تحقیرکننده از دست ندادند و خواستار عذرخواهی آمریکا به عنوان شرط آزادی این ملوانان شدند.
در این گزارش آمده، جان کری وزیر خارجه آمریکا به خاطر سپری کردن خدمت نظامی در ویتنام به عنوان افسر قایق‌های گشتی، به خوبی از آنچه رخ داده بود، آگاه بود. با این حال، او پذیرفت که قایق‌های آمریکایی وارد آب‌های سرزمینی ایران شده‌اند. چنین سخنی نوعی عذرخواهی و پذیرفتن اشتباه از سوی آمریکاست.
بر اساس این گزارش، کری ابراز امیدواری کرد همه از این ماجرا راضی بیرون بیایند. اما این سپاه پاسداران بود که حرف آخر را زد. آنها فیلم تفنگداران تحقیرشده آمریکایی و اسیرکنندگان آنها را که رفتاری انسانی با ملوانان داشتند، نشان دادند و به این طریق سپاه با یک تیر دو نشان زد.  
واشنگتن: روابطمان با تهران براساس اعتماد نیست
مجری شبکه «فاکس‌نیوز» به دنبال آزاد شدن نظامیان آمریکایی با سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به گفتگو نشست. این شبکه پس از پخش صحنه‌هایی از صحبت‌های جان کری که در آن از طرف ایرانی به دلیل کمک به نظامیان این کشور تقدیر کرده بود از جان کربی پرسید: «آیا ایران یک کشور حامی تروریسم نیست که به جنگ‌های نیابتی از جمله مبارزه با اسرائیل کمک می‌کند؟»
کربی در پاسخ به این سوال گفت: «به طور قطع همینطور است».
مجری فاکس‌نیوز سپس ادامه داد: «بنابراین ایران کشوری است که قابل اعتماد نیست؟» کربی در پاسخ به این سوال گفت: «ما چنین چیزی را نگفتیم که روابط با ایران بر پایه اعتماد است بلکه دقیقاً عکس این مسئله را گفتیم».
مجری این شبکه آمریکایی سپس از کربی خواست تا دلیل تقدیر از ایران را بیان کند و سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: «شرایطی که ملوانان آمریکایی به دست مقامات ایرانی افتادند در حال بررسی و تحقیق است، اما دلیل اینکه ما از آنها تشکر کردیم این بود که طرف دیپلماتیک در ایران خیلی سریع وارد عمل شد تا آزادی آن‌ها را تضمین کند». وی در پاسخ به این سوال که آیا شما اعتقاد دارید که ایران یک کشور حامی تروریسم است، پاسخ داد: «مسئله اصلا ارتباطی به اعتقاد (ما به حامی تروریسم بودن ایران) ندارد. بحث (وجود یا عدم وجود) اعتماد است و به همین دلیل است که ما بر سخت‌ترین نظام بازرسی‌ها از برنامه هسته‌ای ایران اصرار داریم. روابط با ایران براساس اعتماد نیست.»
رویترز: واشنگتن‌نمی‌خواست خبر بازداشت نظامیان منتشر شود
خبرگزاری رویترز در گزارشی با موضوع بازداشت و آزادی 10 نظامی آمریکایی توسط سپاه پاسداران، نوشته است که بلافاصله پس از بازداشت این افراد، مقامات دو کشور در پایتخت‌های خود برای جلوگیری از تشدید تنش‌ها وارد عمل شدند. 
رویترز با بیان اینکه وزرای خارجه ایران و آمریکا دستکم 5 بار تلفنی با یکدیگر صحبت کردند،‌ نوشته است که نهایتا رایزنی‌های دوجانبه به آزادی این نظامیان که به صورت غیرقانونی وارد آب‌های ایران شده بودند، منجر شد. 
این خبرگزاری به نقل از یک مقام ایرانی نوشته است که آیت‌الله علی خامنه‌ای رهبر انقلاب پس از بازداشت این افراد خواستار تحقیق در این رابطه شده‌اند و دستور داده‌اند که مشخص شود که آیا این افراد به عمد وارد آب‌های ایران شده‌اند یا نه. به نوشته رویترز، دستور نهایی آزادی این نیروها از سوی رهبری صادر شده است. 
به ادعای رویترز، نظیر مقامات آمریکایی، در تهران هم جلساتی برای بحث در مورد این موضوع برگزار شد. به گفته یک مقام ایرانی که خواسته نامش فاش نشود، دستکم سه جلسه با حضور مقامات ارشد دولتی و امنیتی ایران از جمله حسن روحانی رئیس‌جمهور، برگزار شده است. 
رویترز نوشته است که دولت آمریکا «در ابتدا امیدوار بود که این قضیه پنهان بماند»، اما نهایتا خبر بازداشت نظامیان آمریکایی در حالی منتشر شد که تنها چند ساعت به نطق سالانه باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا زمان مانده بود. 
رویترز نوشته است: «کری تقریبا بلافاصله عذرخواهی کرد و به دفترش در طبقه هفتم رفت. این اتفاق در حالی افتاد که وی از قبل قرار بود حدود ساعت 12:45 (به وقت واشنگتن) با (محمد جواد) ظریف (وزیر خارجه ایران) تلفنی صحبت کند.»
به نوشته رویترز، کری خطاب به ظریف گفته است: «ما می‌توانیم این قضیه را به «داستانی خوش» برای هر دویمان تبدیل کنیم.»
رمز گشایی «داستان خوش آمریکایی» در رسانه‌های زنجیره ای
نکته قابل تاملی که در چند روز اخیر، یعنی بعد از توقیف موقتی شناورهای آمریکایی و بازداشت نظامیان این کشور که به آبهای سرزمینی کشورمان تعدی کرده بودند، باید به آن توجه ویژه داشت تلاش برخی از رسانه‌ها برای استفاده از عذر خواهی طرف آمریکایی برای پوشش دادن به مسئله تجاوز و تعدی نیروهای آن کشور به قلمرو سرزمینی ماست.
چندی است که برخی از رسانه هاو روزنامه‌های داخلی به مثابه پیاده نظام سیاست‌های آمریکا قد علم کرده‌اند و از هر فرصتی برای بزک کردن و آرایش چهره کریه دولت مذکور نزد افکار عمومی ایران استفاده می‌کنند.
تیترهایی همچون « پایان خوش فارسی»، «تشکر آمریکا از ایران»، «دیپلماسی قایق‌ها» و... حال و هوای این را دارند که گویی طرف آمریکایی قهرمان مهربان این ماجراست در حالی که واقعیتی که کل دنیا به آن اذعان کردند این بود که نیروهای آمریکایی به آبهای سرزمینی ایران تجاوز کرده و دولت این کشور «موظف» به عذر خواهی بود.
انتقاد «جان مک‌کین» از مواضع کاخ سفید 
بعد از اقدام ایران در آزادی نظامیان آمریکا
سناتور جان مک‌کین، رئیس کمیسیون نیروهای مسلح مجلس سنای آمریکا بامداد پنجشنبه‌ گذشته در بیانیه‌ای از مواضع کاخ سفید در ماجرای بازداشت 10 تفنگدار آمریکایی در خلیج فارس و همچنین بعد از آزادی آنها، انتقاد کرد.
 «مک‌کین» در این بیانیه با لحنی کنایه‌آمیز نوشته است: «یک روز بعد از اینکه ایرانی‌ها دو شناور نیروی دریایی آمریکا را توقیف و ده ملوان آمریکا را دستگیر کردند، مقام‌های دولت اوباما ظاهراً با ذوق‌زدگی به دنبال تمجید از لطف ایرانی‌ها برای توقیف کشتی‌ها و نیروهای نظامی ما بودند.» 
این سناتور ارشد آمریکا در ادامه بیانیه روز گذشته جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید که رفتار ایران با بازداشتی‌های آمریکا را مودبانه خوانده بود مورد انتقاد قرار داده است. او همچنین اقدام جان کری، وزیر خارجه آمریکا برای تشکر از ایران جهت آزادی زودهنگام 10 نظامی این کشور را هم مورد سرزنش قرار داده است.
کری به ظریف: دستگیری نظامیان آمریکایی می‌تواند برای ما فرصت باشد
مقام آمریکایی مدعی شده جان کری، وزیر خارجه کشورش در یکی از تماس‌ها با محمد جواد ظریف، همتای ایرانی‌اش برای حل و فصل موضوع بازداشت 10 نظامی آمریکایی در خلیج فارس انجام داده از او خواسته این واقعه را به فرصتی برای نشان دادن قدرت دیپلماسی تبدیل کند. 
مقام آمریکایی می‌گوید کری به همتای‌ ایرانی‌اش گفته اقدام ایران در توقیف دو شناور آمریکا و بازداشت 10 سرنشین آن می‌تواند به «فصلی خوب» برای دو کشور تبدیل شود. 
مطابق این گزارش، کری، شب گذشته دست‌کم 5 بار برای حصول اطمینان از آزادی سرنشینان شناورهای توقیف‌شده با ظریف صحبت کرده است. 
سی‌ان‌ان:ایران با پخش تصاویر عذرخواهی نظامیان آمریکایی
کاخ سفید را شرمنده کرد
شبکه سی‌ان‌ان در گزارشی با موضوع آزادی نظامیان بازداشت‌شده آمریکایی، نوشته است که پخش تصاویر عذرخواهی از ایران مایه شرمساری کاخ سفیدی است که تلاش می‌کند آزادی این نیروها را پای دیپلماسی بگذارد.
این شبکه سپس تصاویر نظامی آمریکایی را پخش کرد که گفت ورود به آب‌های ایران «اشتباه ما بود، این خطای ما بود و من از این بابت عذرخواهی می‌کنم.»
سی‌ان‌ان با بیان اینکه از زمان بازداشت نظامیان، کری 5 مرتبه با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران تلفنی گفت‌وگو کرد، می‌گوید وزیر خارجه آمریکا حل و فصل سریع مسئله را پای تلاش‌های دیپلماتیک خود نوشت. 
این شبکه در گزارش مکتوب خود در ارتباط با عذرخواهی نظامیان آمریکایی از ایران نیز نوشته است: «ویدئویی که روز چهارشنبه از تلویزیون دولتی ایران پخش شد، ملوان‌های آمریکایی را در حالی نشان می‌دهد که بابت ورود به آب‌های ایران عذرخواهی می‌کنند. این یک رخداد شرم‌آور برای دولت ایالات متحده است که تلاش می‌کند آزادی سریع نظامیان آمریکایی را به عنوان یک پیروزی دیپلماتیک به تصویر بکشد.»

  
آمانو تاکید کرده که آژانس در موقعیتی نیست که تایید کند همه مواد هسته ای ایران در راستای فعالیت هسته ای صلح آمیز دخالت دارند. این یعنی آنکه همچنان ادعاهای آژانس درباره غیر صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران باقی مانده و به بیان دیگر «احتمالا برنامه هسته ای ایران دارای ابعاد نظامی» است.
علی هادی پور – رجانیوز : اظهارات آمانو در جلسه شورای حکام بیانگر آن است که وی قصد ندارد پرونده ایران را در موضوع PMD مختومه اعلام کند.
 
به گزارش رجانیوز، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در سخنانی در نشست فصلی شورای حکام آژانس  گفت: همانطور که تازه ترین گزارش من درباره اجرای پادمان ها در ایران نشان می دهد، آژانس عدم انحراف مواد هسته ای اعلام شده در ایران را بر اساس توافقنامه پادمان های آژانس تایید می کند. اما ما در موقعیتی نیستیم که تضمین هایی معتبر درباره نبود فعالیت ها و مواد هسته ای اعلام نشده در ایران بدهیم و نتیجه گیری کنیم همه مواد هسته ای در ایران در فعالیت های هسته ای صلح آمیز دخالت دارند.  آژانس بین المللی انرژی اتمی به فعالیت های راستی آزمایی و نظارتی خود در ارتباط با طرح اقدام مشترک ادامه داده است.
 
این اظهارات آمانو حاوی عبارت صریح و شفاف بوده و بیانگر آن است برخلاف آنچه که وعده میان ایران و کشورهای 1+5 خوانده شده ، آژانس قصد مختومه کردن موضوع PMD را ندارد.
 
آمانو تاکید کرده که آژانس در موقعیتی نیست که تایید کند همه مواد هسته ای ایران در راستای فعالیت هسته ای صلح آمیز دخالت دارند. این یعنی آنکه همچنان ادعاهای آژانس درباره غیر صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران باقی مانده و به بیان دیگر «احتمالا برنامه هسته ای ایران دارای ابعاد نظامی» است. 
 
این عبارت مدیرکل آژانس کاملا شبیه همان عبارتی است که در گزارش های فصلی وی درج شده و با استناد با آن موضوع ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته ای ایران مفتوح می ماند. 
 
به عنوان مثال در آخرین گزارش فصلی آمانو که هفته گذشته ارائه شد، در اولین بند قسمت خلاصه (بند 79) تاکید می کند که در نظر آژانس موضوع PMD همچنان مفتوح است.
 
در این بند آمده است:
79. درحالی که آژانس به فعالیت های راستی آزمایی در خصوص عدم انحراف مواد هسته‌ای اعلام شده در تاسیسات هسته ای و مکان های خارج از تاسیسات هسته ای اعلام شده از سوی ایران که تحت توافقنامه پادمان هستند، ادامه می دهد ، آژانس در وضعیتی قرار ندارد که اطمینان موثقی درباره فقدان فعالیت ها و مواد هسته ای اعلام نشده در ایران ارائه دهد، و بنا بر این نمی تواند نتیجه گیری نماید که تمامی مواد هسته ای در ایران در فعالیت های صلح آمیز هستند.
 
همانگونه که گفته شد آژانس برای آنکه نشان دهد موضوع PMD همچنان مفتوح است از عبارتی استفاده می کند که در این گزارش بند 79 می باشد، آمده است. 
 
به عنوان مثال در گزارش فصل تابستان آمانو که 27 اوت 2015 میلادی (شهریور 1394) منتشر شد در اولین بند قسمت «خلاصه» گزارش، آمانو برای آنکه اعلام کند موضوع PMD ایران از نظر آژانس همچنان مفتوح است در بند 70 آورده است: 
 
«70. درحالی که آژانس به فعالیت‌های راستی آزمایی در خصوص عدم انحراف مواد هسته‌ای اعلام شده در تاسیسات هسته‌ای و مکان‌های خارج از تاسیسات هسته‌ای اعلام شده از سوی ایران که تحت توافقنامه پادمان هستند، ادامه می‌دهد، آژانس در وضعیتی قرار ندارد که اطمینان موثقی درباره فقدان فعالیت‌ها و مواد هسته‌ای اعلام نشده در ایران ارائه دهد، و بنا بر این نمی‌تواند نتیجه گیری کند که تمامی مواد هسته‌ای در ایران در فعالیت‌های صلح آمیز هستند»
 
مدیرکل همچنین برای آنکه تاکید کند موضوع PMD همچنان مفتوح است، در آخرین بند گزارش های فصلی خود تاکید می کند که « مدیرکل به گزارش دهی به طور مقتضی ادامه خواهد داد.»
 
بنابراین اگر شبیه به این دو عبارت در گزارش آمانو درباره PMD (که قرار است 10 آذر ماه منتشر شود) درج شده باشد بیانگر آن است که از نظر آژانس پرونده همچنان مفتوح است، هرچند که ممکن است برخی مقامات با تفسیرهای شاذ این عبارات را به گونه ای دیگر تفسیر کنند تا اجرای تعهدات از سوی ایران ادامه یابد. 
 

  
محسن هاشمی می‌گوید هاشمی رفسنجانی با تندروی و تسخیر سفارت آمریکا مخالف بود.

کیهان: در حالی که حضرت امام خمینی(ره) به درستی تسخیر لانه جاسوسی را انقلابی بزرگ‌تر از انقلاب اول می‌نامد و این اتفاق نتیجه 25 سال ظلم مداوم رژیم آمریکا به ملت ایران بود، محسن هاشمی به روزنامه آرمان گفته است: موضع آقای هاشمی از ابتدای انقلاب تاکنون، مخالفت با تندروی بوده است.

وی می‌افزاید: اگر شما به تاریخ انقلاب توجه کنید می‌بینید که آیت‌الله هاشمی رفسنجانی از ابتدای انقلاب و حتی قبل از پیروزی انقلاب، تاکنون با طیف‌های تندروی دو جناح همراهی نکرده است، با وجود اختلافاتی که بین ایشان و دوستانشان با دولت موقت وجود داشت، آقای هاشمی از همراهی با تسخیر سفارت آمریکا که تأمین امنیت آن به عهده نظام جمهوری اسلامی بود، حمایت نکرد یا با تندروی برخی نیروهای چپ، در دولتی کردن اقتصاد در دهه  نخست اول انقلاب توسط تندروهای جناح چپ و پیشنهاد همراهی با صدام در برابر آمریکا در جنگ با کویت یا تجدیدنظرطلبی توسط تندروهای اصلاح‌طلب در اواخر دهه 70 بگیرید یا عدم همراهی با تندروی‌های فرهنگی و سیاسی جناح راست در دهه 80. 
این موضع‌گیری در تندروی خطاب کردن تسخیر و تعطیلی لانه جاسوسی شیطان بزرگ در حالی است که هاشمی رفسنجانی 18 مهر امسال نیز در مصاحبه با شفقنا دشمنی‌های صدام و آل‌سعود علیه ملت ایران در جنگ تحمیلی 8 ساله و پس از آن را به افراطیون در ایران نسبت داده و با بیان این که وقوع انقلاب در ایران باعث شد خیلی از کشورهای منطقه بترسند، مسئولیت شروع جنگ از سوی صدام و حامیان سعودی را به گردن افراطی‌ها در داخل انداخت و گفت: در همان موقع انسان‌های افراطی بین ما بودند که حرف از صدور انقلاب می‌زدند. بعضی‌ها می‌گفتند: با دولت‌ها کار نداریم و با ملت‌ها کار داریم. این حرف‌های عجیب و غریب، باعث شد که کم‌کم اختلاف پیش بیاید. عراق بیش از همه ترسید و عامل اجانب شد و علیه ما جنگ به راه انداخت.
اظهارات هاشمی در تخطئه نقش جریان افراطی داخلی در شروع جنگ و دشمنی‌های بعدی در حالی است که حضرت امام در منشور روحانیت (جلد 21 صحیفه امام)- با اشاره به فضای تبلیغاتی‌ای که خودی‌ها را متهم به تندروی می‌کند و ماجرای سلمان رشدی- تأکید کردند: «من قبلاً نیز گفته‌ام همه توطئه‌های جهانخواران علیه ما از جنگ تحمیلی گرفته تا حصر اقتصادی و غیره برای این بوده است که ما نگوییم اسلام جوابگوی جامعه است و حتماً در مسائل و اقدامات خود از آنان مجوز بگیریم. ما نباید غفلت بکنیم، واقعاً باید به سمتی حرکت نماییم که ان‌شاءالله تمام رگه‌های وابستگی کشورمان از چنین دنیای متوحشی قطع شود. استکبار غرب شاید تصور کرده است از اینکه اسم بازار مشترک و حصر اقتصادی را به میان بیاورد ما در جا می‌زنیم و از اجرای حکم خداوند بزرگ صرف‌نظر می‌نماییم. آنان که هنوز بر این باورند و تحلیل می‌کنند که باید در سیاست و اصول و دیپلماسی خود تجدیدنظر نماییم و ما خامی کرده‌ایم و اشتباهات گذشته را نباید تکرار کنیم و معتقدند که شعارهای تند یا جنگ سبب بدبینی غرب و شرق نسبت به ما و نهایتاً انزوای کشور شده است و اگر ما واقع‌گرایانه عمل کنیم، آنان با ما برخورد متقابل انسانی می‌کنند و احترام متقابل به ملت ما و اسلام و مسلمین می‌گذارند. این یک نمونه است که خدا می‌خواست پس از انتشار کتاب کفرآمیز «آیات شیطانی» در این زمان اتفاق بیفتد و دنیای تفرعن و استکبار و بربریت چهره واقعی خود را در دشمنی دیرینه‌اش با اسلام برملا سازد تا ما از ساده‌اندیشی به درآییم و همه چیز را به حساب اشتباه و سوء مدیریت و بی‌تجربگی نگذاریم و با تمام وجود درک کنیم که مسئله اشتباه ما نیست، بلکه تعمد جهانخواران به نابودی اسلام و مسلمین است و الا مسئله فردی سلمان رشدی آنقدر برایشان مهم نیست که همه صهیونیستها و استکبار پشت سر او قرار بگیرند».
محسن هاشمی در بخش دیگری از مصاحبه با آرمان درباره اینکه او و هم‌طیفانش هزینه‌های انتخاباتی را از کجا تأمین می‌کنند، می‌گوید: اگر منظور هزینه انتخاباتی شخص من است باید بگویم که امثال بنده به دلیل شناخته شدن در حوزه افکار عمومی نیازی به تبلیغات به معنای مادی آن نداریم. آنچه مد نظر بنده است این است که دیدگاه‌ها، نقطه نظرات و راهکارهایی را که به ذهنم می‌رسد برای حل مسائل کشور در آستانه انتخابات از طریق رسانه‌ها به مردم برسانم تا اگر انتخاب شدم بتوانم آنها را عملی کنم و اگر در مجلس حضور نداشتم مردم از دیگرانی که حضور دارند تحقق آنها را مطالبه کنند. اصولاً بنده با تبلیغات پرهزینه موافق نیستم و اعتقاد به فعالیت‌های فکری و فرهنگی در جهت برقراری ارتباطات با مردم دارم.
یادآور می‌شود روزنامه آرمان به عنوان یک روزنامه شبه خانوادگی، دیروز نصف صفحه اول خود را به تیتر و عکس تمام قد محسن هاشمی اختصاص داده بود و عکس محسن هاشمی همزمان عکس و تیتر اول روزنامه زنجیره‌ای و اجاره‌ای شرق بود.



  

فارس: اسمش را گذاشته اند «مرد هزار چهره»؛ شاید این عنوان را انتخاب کرده اند که بگویند او اشتباهی بوده و طی مدت 10 سال گذشته گاهی اشتباهی در کنار آنها عکس های یادگاری گرفته است.

 

نام «م.م.ا.ن» یا همان مرد هزار چهره امروز روزنامه های یک جریان خاص این روزها با گزارش یک رسانه درباره یک وام کلان میلیاردی (که البته بازپرداختی هم نداشته) به نام دفتر حفظ و نشر آثار آیت الله هاشمی رفسنجانی بر سر زبان ها افتاد.

 

این رسانه گزارش داد که «م.م.ا.ن» در سال 86 حدود 5.2 میلیارد تومانی را برای دفتر حفظ و نشر آثار هاشمی رفسنجانی از بانک ملی دریافت کرده ولی تاکنون اقدام به بازپرداخت اقساط آن نکرده است.

 

همانطور که انتظار می رفت اولین واکنش به این گزارش از سوی دفتر هاشمی رفسنجانی انجام شد؛ دفتر آیت الله تاکید کرد که چنین موسسه ای که با محوریت «م.م.ا.ن» اقدام به دریافت وام کرده، جعلی بوده است.

 

امروز نیز یکی از روزنامه های اصلاح طلب در گزارشی با عنوان «چه کسی به نام هاشمی وام گرفت؟» و همچنین انتشار یادداشت محسن هاشمی در همین رابطه، تلاش کرد «م.م.ا.ن» را فردی هزار چهره معرفی کند که هیچ گونه منش سیاسی خاص نداشته و در نهایت با آیت الله هاشمی رفسنجانی و دفتر وی بی ارتباط است.

 

در این میان اما یک سوال ذهن افکار عمومی را مشغول کرده است؛‌ سوالاتی مانند اینکه چرا این تکذیب ارتباط به «م.م.ا.ن» و عدم وجود موسسه ای به نام دفتر حفظ و نشر آثار ایت الله هاشمی زیر نظر این فرد، درست در زمانی منتشر شد که  یک رسانه، عدم بازپرداخت وام میلیاردی را رسانه ای کرد؟

 

آنها می خواهند بدانند آیا «م.م.ا.ن» تاکنون هیچ رابطه ای با آیت الله هاشمی رفسنجانی و دفترش نداشته و ناگهان پایش با ادعای یک «جعل عنوان» و با عنوان مردی «هزار چهره» به دفتر آیت الله باز شده یا وی با استفاده از رابطه های پنهانی توانسته به این رانت دست پیدا کند.

 

«م.م.ا.ن»؛ حامی دو آتشه آیت الله

برخی معتقدند که او عجیب ترین لقب را درباره هاشمی رفسنجانی وارد ادبیات سیاسی کرده است؛ آن هم زمانی که در آستانه نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در حمایت از آیت الله، «ستاد مرکزی حمایت مردمی از سردار کبیر ایران» را تشکیل داد.


وی همان ایام درباره شخصیت هاشمی رفسنجانی تعابیر قابل توجهی دارد و اینگونه وی را برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری سال 84 دعوت می کند؛ «طی نامه‌ای از محضر سردار کبیر ایران (آیت‌الله هاشمی رفسنجانی) درخواست کرده‌ایم با عنایت به خواست وجدان جمعی و عموم مردم، دیدارهای عمومی با اقشار مردم را به صورت گسترده اجابت کنند تا مردم شهرستانهای سراسر کشور در تهران ضمن اعلام همبستگی با ایشان درخواست پذیرش حضور در عرصه انتخابات ریاست‌جمهوری کنند.


«م.م.ا.ن» که در آن ایام با عنوان دبیر کل حزب مردم ساوه فعالیت می کرده در ادامه تصریح می کند: «هر کس وجدانش را قاضی کند به این نتیجه می‌رسد که هاشمی فرد اصلح است زیرا جامعه با حضور ایشان در رأس قوه مجریه شاهد شکوفایی همه‌جانبه و آرامش روانی خواهد بود.»


این فرد حتی از راه اندازی پایگاه اطلاع رسانی جمعیت متبوع خود در آن ایام برای حمایت از هاشمی رفسنجانی در انتخابات ریاست جمهوری نهم، خبر می دهد؛ اقدامی که با توجه عدم فراگیری اینترنت در آن دوره هزینه های قابل توجهی را در پی داشت.


نتیجه انتخابات ریاست جمهوری سال 84 اما آنگونه که وی انتظار دارد پیش نمی رود و کرسی ریاست دولت به فردی جز هاشمی می رسد؛ اما «م.م.ا.ن» که توانسته در ایام انتخابات نفوذ های خوبی را پیدا کند، بیکار نمی نشیند.


این روزها معلوم شده است که سال 86 اوج فعالیت های «م.م.ا.ن» بوده است؛ سالی که وی در سوم مهرماه آن، در پوشش موسسه بنیاد مردم، شرکت موسسه تنظیم حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله هاشمی رفسنجانی را تاسیس می کند.

 

تاسیس این موسسه اما در بی خبری رسانه ای و به صورت پنهانی انجام نمی شود، بلکه آگهی رسمی ثبت این موسسه در روزنامه رسمی کشور در تاریخ 18 مهرماه در روزنامه رسمی کشور منتشر می شود.
وی تنها چند روز پس تاسیس رسمی این موسسه برای دریافت وامی کلان در راستای خرید اقلام اولیه، به بانک ملی مراجعه می کند و بر اساس ادعای رسانه افشا کننده این رانت، بیش از 5 میلیارد تومان در نوبت های مختلف وام دریافت می کند.


این همان وامی است که بر اساس اسناد منتشر شده، اقساط آن تا کنون پرداخت نشده و با انتشار اسناد آن بعد از 8 سال، دفتر هاشمی کلا وجود موسسه ای را که ذیل عنوان آن،  چنین وامی گرفته شده را تکذیب می کند.


البته «م.م.ا.ن» چند ماه بعد از گرفتن وام، نام موسسه خود را به تنظیم و حفظ و نشر آثار و ارزش های انقلاب اسلامی تغییر می دهد.

 

فعالیت های «م.م.ا.ن» اما بدین جا ختم نمی شود؛ حضور او کمرنگ او در سال 86 تا 88 قابل توجه است؛ اما در آستانه انتخابات سال 88 دوباره حضوری پررنگ پیدا می کند و بیشتر فعالیت های خود را صرف بدست گرفتن رسانه می کند.

 

*وقتی «م.م.ا.ن» روزنامه حامی هاشمی را ایجاد می کند

اوایل سال 88 «م.م.ا.ن» تلاش می کند خود را وارد عرصه رسانه کند؛ او پیشنهاد خرید امتیاز روزنامه فرهنگ آشتی را به مدیر مسئول وقت این روزنامه ارائه می دهد و در نهایت فروردین ماه همان سال سهام شرکت «نشر اندیشه مهر» بعنوان صاحب امتیاز روزنامه «فرهنگ آشتی» در مقابل دریافت مبلغی به «م.م.ا.ن» واگذار شود.
نکته قابل تامل در آن دوران این است که فرد مذکور به ادعای مدیر مسئول وقت روزنامه فرهنگ آشتی، خود را نماینده ستاد انتخابات محسن رضایی در انتخابات ریاست جمهوری دهم معرفی می کند؛ موضوعی که «م.م.ا.ن» در مصاحبه ای با ایسنا در اردیبهشت سال 88 آنرا رد کرده و می گوید که تلاش دارد تا مناظره ای منطقی میان طرفداران رضایی و موسوی ایجاد کند.


پس از انتخابات ریاست جمهوری دهم اما مشی روزنامه فرهنگ آشتی به سمت حمایت از آیت الله هاشمی و اصلاح طلبان می چرخد و این رسانه به شکل محسوسی اخبار این جریان خاص را پوشش می دهد و گزارش‌ها و مطالب خود را همسو با آن منتشر می کند.


در این میان «م.م.ا.ن» که تمام تلاش خود را برای حمایت از مواضع آیت الله هاشمی در روزنامه تحت مدیریتش به کار گرفته است همواره مورد حمایت هاشمی و برخی چهره های نزدیک به وی نیز بوده است.


اعضای تحریریه روزنامه فرهنگ آشتی تیرماه سال 90 به همراه «م.م.ا.ن» به عنوان رئیس شورای سیاست به دیدار آیت الله هاشمی رفسنجانی می روند.

 

این دیدار که در 19 تیرماه سال 1390 در دفتر هاشمی رفسنجانی برگزار شد از جهات دیگری جز برگزاری خود دیدار قابل توجه است.


همزمان با انتشار خبر رانت خواری «م.م.ا.ن» و انتساب وی به موسسه حفظ و نشر آثار هاشمی، عکس های این دیدار از روی پایگاه اطلاع رسانی شخصی آیت الله که تحت مدیریت محسن هاشمی است، حذف و دسترسی به صفحه مذکور امکان پذیر نیست.


حذف شدن عکس های دیدار «م.م.ا.ن» و اعضای تحریریه روزنامه فرهنگ آشتی با هاشمی سوالات فراوانی را در ذهن افکار عمومی ایجاد خواهد کرد.

 

البته رئیس شورای سیاست گذاری روزنامه فرهنگ آشتی ارتباطات خوبی با دیگر چهره های نزدیک به هاشمی مانند سید حسن خمینی و علی مطهری نیز داشته است.

 

بازداشت و تغییر مواضع حامی آیت الله/ چرخش از هاشمی به خاتمی
روزنامه فرهنگ آشتی تا مرداد ماه سال 91 به کار خود ادامه داد و از این تاریخ با شکلی جدید و در غالب روزنامه مغرب فعالیت خود را در دوره جدید آغاز کرد.
روزنامه مغرب تا مهرماه همان سال به کار خود ادامه داد اما با بازداشت شدن «م.م.ا.ن» که سخنگوی قوه قضائیه تصریح داشت به دلایل غیر روزنامه نگاری است، انتشار آن متوقف شد.
بازداشت 120 روز «م.م.ا.ن» اما باعث تغییر نگرش وی نسبت به هاشمی رفسنجانی شد؛وی بعد از آزادی اش از زندان از اینکه هاشمی به وی و شرایط خانواده اش در دوران بازداشت بی توجه بوده، اعتراض داشت.


او در مصاحبه ای بعد از آزادی اینگونه گله های خود را مطرح کرد: «نسبت به رفتار هاشمی در دوره بازداشتم انتقاد جدی دارم و توقع داشتم به عنوان مدیر روزنامه «فرهنگ آشتی» که حتی بیشتر از فرزندش برای او فعالیت کردم، در این ایام، به خانواده من توجه می کرد.»
وی در با بیان اینکه هاشمی رفسنجانی ثابت کرد که خانواده‌اش را بر هر چیزی حتی اهداف و آرمان‌ها ترجیح می دهد، تاکید کرد که ناگفته هایی از هاشمی در اختیار دارد که در صورت عدم اصلاح رفتار از سوی آیت الله، آنها را منتشر خواهد کرد.
«م.م.ا.ن» بعد از سرخوردگی از عدم حمایت هاشمی از وی تلاش می کند به روزنامه مغرب که بعد از آزادی وی دوباره آغاز به انتشار می کند، رنگ و بوی اصلاح طلبانه بیشتری داده و از سیاست های رئیس دولت اصلاحات حمایت های جدی تر داشته باشد.

 

 

مدیر مسئول روزنامه مغرب در دوره جدید انتشار روزنامه پس از آزادی اش یادداشتی از رئیس دولت اصلاحات را منتشر کرد؛ این در حالی بود که نهادهای نظارتی کشور نسبت به چاپ و انتشار تصویر رئیس دولت اصلاحات هشدارهای لازم را داده بود و در نهایت روزنامه مغرب به مدیر مسئولی «م.م.ا.ن» لغو مجوز شد.

 

«مرد هزار چهره» و رابطه هایی که ناگهان انکار شد!
خیلی ها فکر می کنند دادن لقب مرد هزار چهره به «م.م.ا.ن» فقط برای این است که اقدامات حمایتی وی از هاشمی رفسنجانی و جریان اصلاحات هم تحت پوشش ظاهر فریبی های شخصیت تلویزیونی مرد هزار چهره تعریف شود.


اما در این میان سواستفاده میلیاردی وجود دارد؛ سو استفاده ای که کسی باور نمی کند تنها با ثبت یک موسسه به نام آیت الله هاشمی رفسنجانی (که محسن هاشمی تاکید دارد موسسه ای جعلی است) بتواند میلیاردها تومان وام دریافت کند و دور از انتظار نیست که مسئولان دایره اعتبارات بانک ملی که این روزها یک طرف مدعی ماجرا هستند برای مطمئن شدن از هویت موسسه وام گیرنده تماسی با دفتر آیت الله و یا نهادهای نظارتی گرفته باشند.


افکار عمومی هنوز منتظر پاسخ دادن به این سوال است که چگونه ممکن است که یک موسسه وام کلانی را به اسم موسسه حفظ و نشر آثار آیت الله هاشمی دریافت کند اما دفتر وی هیچ اطلاعی از این اقدام پیدا نکند؟



  
بسیج دانشجویی دانشکده فنی دانشگاه تهران در نامه‌ای خطاب به نمایندگان مجلس با برشمردن 6 اشکال مبنایی درباره الگوی جدید قراردادهای نفتی، از نمیاندگان مجلس خواسته‌اند تا اصلاح این اشکالات جلوی بسته شدن هر قراردادی بر این مبنا را بگیرند.
 
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، متن کامل نامه بسیج دانشجویی دانشکده فنی دانشگاه تهران خطاب به نمایندگان مجلس:
 
نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی؛
 
در پی رونمایی وزارت نفت از مدل جدید قراردادهای نفتی موسوم به IPC، و انتشار مصوبه­ ی هیات دولت در این خصوص، تعداد زیادی از متخصصان دلسوز کشور نسبت به ابعاد مختلف حقوقی، فنی و فرهنگی این قراردادها اعلام نظر کرده و در مورد عواقب انعقاد چنین قراردادهایی برای آینده کشور اعلام خطر نموده­اند. بسیج دانشجویی پس از بررسی متون رسمی منتشر شده، اعلام می­دارد که ابهامات و ایرادات فراوانی در این مدل موجود است که اگر برای حل آنها تدبیری اندیشیده نشود، خسارات جبران ناپذیری به کشور و صنعت نفت وارد خواهد شد. اهم این ایرادات عبارتند از:
 
1- بی‌تدبیری در معرفی پروژه‌ها: حدود 50 پروژه جهت عقد قرارداد معرفی شده اند که نه در متن مصوبه دولت و نه در صحبتهای مسئولین، خبری از "اولویت‌بندی دقیق و عملی" پروژه‌ها نیست. اساسا معلوم نیست میادین مستقل به چه دلیل در لیست پروژه‌ها قرار گرفته‌اند.
 
لذا لازم است پروژه‌هایی نظیر"میدان گازی پارس شمالی"، "کیش"، "گلشن و فردوسی"، "دارخوین"، تمامی میادین بنگستان و خامی جنوب و میادین مستقل مرکزی از لیست ارائه شده خارج شود.
 
 از طرف دیگر باید تا مشخص شدن تکلیف پروژه‌هایی نظیر "لایه‌های نفتی پارس جنوبی"، "سلمان نفتی و گازی"، "فروزان"، "فرزاد"، "اسفندیار"، "نصرت"، "رشادت گازی"، "آرش"، "بلال گازی" و "فرزام" از بسته شدن قرارداد برای سایر پروژه‌ها جلوگیری به عمل آید.
 
2- ابهامات در نحوه مشارکت شرکت‌های داخلی و خارجی: ایده اصلی وجود مشارکت بین شرکت‌های داخلی و خارجی، انتقال فناوری و بالا بردن توان مدیریتی شرکت‌های­ ایرانی بوده است. منتهی هیچ آیین‌نامه، شیوه نظارتی و ملاکی برای سنجش رخ دادن این امر پیش­بینی نشده و برنامه آموزشی از طرف شرکت‌های خارجی و به تشخیص آنها، برای نیروهای داخلی در نظر گرفته می­شود. معلوم نیست محتوای این برنامه‌ها چه خواهد بود و با چه کیفیتی برگزار می­شود و آیا نیازهای داخلی را برطرف خواهد کرد؟ متاسفانه مسئولین وزرات نفت حتی زحمت مشخص کردن نیازهای کشور در ابعاد آموزشی وتکنولوژی را به خود نداده‌اند، که نشان‌دهنده اوج بی‌مسئولیتی و بی‌تدبیری ایشان است. تاسف بار اینکه چنین رویه­ای در قراردادهای بیع متقابل ناکارآمدی خود را به وضوح نشان داده بود، اما مجددا شاهد تکرار آن در مدل جدید قراردادها هستیم.
 
همچنین روند انتخاب و صلاحیت‌سنجی شرکت‌های داخلی طبق شیوه‌نامه وزارت نفت، کاملا مبهم و کلی بوده و باعث دامن زدن به فساد ورانت در این حوزه می­شود.
 
اصرار وزارت نفت بر اینکه صرفا شرکت‌های خصوصی در تعامل با شرکت‌های خارجی قرار بگیرند نیز غیرقانونی و غیرمنطقی است. این اصرار در کنار نقش صرفا حاکمیتی که برای شرکت ملی نفت در این قراردادها منظور شده، در تضاد کامل با خواسته قانون­گذار و طرح اساسنامه جدید شرکت ملی نفت می­باشد که اخیرا به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است.
 
3- ابهامات در شیوه داوری در زمان بروز اختلافات: در بند 4 ماده 8 از مصوبه­ ی هیات دولت، نظارت بر کلیه عملیات و تصمیم­گیری نهایی در تمامی امور در چهارچوب قرارداد به "کمیته مشترک"محول شده است. این کمیته از تعداد مساوی نمایندگان شرکت ملی نفت و طرف دوم تشکیل می­شود. در همین بند آمده است که در صورت بن‌بست در تصمیم‌گیری، مسئله به مدیران ارشد دو طرف ارجاع داده شود. مشخصا این بند کاملا مبهم بوده و در صورت بروز اختلافات جدی، شیوه ارائه شده برای حل مسئله غیرموثر و  ناکارآمد است.
 
در زمینه داوری، مهمترین تنشی که ممکن است در طی سال­های اجرای قرارداد رخ بدهد، اعمال تحریم‌های جدید علیه اقتصاد جمهوری اسلامی است. در صورت وقوع این امر، معلوم نیست نهاد تعیین‌کننده  Force Majeureبودن شرایط کیست؟
 
همچنین متن مصوبه هیات دولت در زمینه شیوه و میزان "جریمه" در صورت هرگونه تخلف یا نقض عهد طرف دوم، مسکوت مانده است.
 
4- نقض حاکمیت ملی بر منابع نفتی: در صورتی که جمهوری اسلامی به هر دلیل (غیر فنی) احساس کند که نیاز به کاهش تولید نفت دارد، طبق قراردادهای جدید، برای اعمال این حاکمیت بر منابع نفتی خود، لازم است به طرف خارجی خسارت پرداخت کند.
 
5- تحقیر نیروهای داخلی: طبق تبصره بند 1 ماده 11 از مصوبه­ی هیات دولت، در قراردادهای "انجام عملیات بهبود ضریب بازیافت"، یک نوع تسلط و سیطره از طرف شرکت خارجی بر شرکت‌های تابع وزارت نفت اعمال شده است. در چند سال اخیر که جهوری اسلامی مورد تحریم­های ظالمانه غرب واقع شده بود، همین شرکت‌ها و نیروهای داخلی با تکیه بر توان خود، عملیات بهره‌برداری از میادین را انجام می­دادند. حال طبق این بند از IPC این شرکت‌های توانمند داخلی، موظف شده‌اند از تمامی دستورالعمل­های صادره از شرکت خارجی تبعیت داشته باشند. طبق این بند، جمهوری اسلامی تعهد کرده است که عدم فرمانبری کامل شرکت تابعه شرکت ملی نفت از طرف خارجی، نقض عهد از طرف ایران محسوب می­شود. این حجم از بی‌احترامی و تحقیر نیروهای داخلی تاکنون در تاریخ انقلاب اسلامی بی­سابقه بوده و ادبیات به کار رفته در مصوبه دولت بسیار تحقیرآمیز است.
 
6- برگزاری دوباره مراسم رونمایی از قراداد و معرفی پروژه‌ها در خارج کشور: با توجه به برگزاری کنفرانس تهران و استقبال گسترده شرکت‌های خارجی، برگزاری هرگونه سمینار در خارج از کشور، به ویژه در کشورهای متخاصم نظیر انگلستان، هیچ موضوعیت و توجیه منطقی­‌ای ندارد. شرکت­هایی که حاضر نباشند برای حضور در مناقصه و آشنایی با قراردادها به ایران بیایند، در ادامه نیز قابل اعتماد نخواهند بود و صلاحیت بستن قرارداد با جمهوری اسلامی ایران را ندارند. مخصوصا با توجه به مصوبه اخیر کنگره آمریکا مبنی بر محدودیت ارائه ویزا به افرادی که به ایران سفر کنند، برگزاری این‌‌چنین نشست‌هایی در خارج از ایران به نوعی تایید و انفعال در مقابل رفتارهای خصمانه دولت آمریکا می­باشد.
 
نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی ؛
 
متاسفانه نوع موضع‌گیری‌های مسئولین وزرات نفت در مقابل انتقادات وارده به قراردادهای IPC، امید به اصلاح این مدل قرارداد را از طرف این وزارت‌خانه از بین برده است. گویا در حال حاضر نفس بستن قرارداد برای دولت نسبت به محتوای آن در اولویت قرار دارد. بنابراین لازم است نمایندگان محترم مجلس از تمامی ابزارهای قانونی در اختیار خود استفاده نموده و تا رفع اشکالات و شفاف شدن ابهامات مذکور، از بسته شدن هرگونه قرارداد جلوگیری نمایند. جناب آقای مهندس زنگنه باید نسبت به عملکرد وزارت متبوعه و کمیته بازنگری در قراردادهای نفتی در مجلس شورای اسلامی پاسخگو باشند. در انتها متذکر می­شویم که با توجه به طولانی بودن مدت این قراردادها، تاثیرگذاری آن بر مقدّرات کشور بسیار فراتر از بودجه یک‌ساله و برنامه توسعه پنج‌ساله می­باشد و مقتضی است پیگیری این مسئله در اولویت کاری نمایندگان قرار بگیرد.
 
بسیج دانشجویی دانشکده فنی دانشگاه تهران



  
اندیشکده آمریکایی آرمزکنترل در تحلیلی کوشیده است گزینه‌های آمریکا برای توقف برنامه موشکی ایران فهرست کند. نویسندگان گزارش اصرار دارند وضع تحریم‌های جدید، به هیچ عنوان دیگر کارایی ندارد؛ چرا که به نقض برجام می‌انجامد و پیشرفت‌های غرب در زمینه نابودی توان هسته‌ای را از بین می‌برد. بنابراین باید به رژیم‌های حقوقی کنترل تسلیحاتی اتکاء کرد و اجازه تأمین مواد ضروری برای توسعه توان موشکی را به ایران نداد. البته پیش از همه اینها، کسب یک ارزیابی اطلاعاتی جامع از توان موشکی ایران ضروری است.
گروه بین‌الملل-رجانیوز: آزمایش موشک عماد، موجی از مخالفت‌ها و انتقادات را نسبت به جمهوری اسلامی ایران برانگیخت و زبان تند و تهدیدآمیز مقامات آمریکایی را بار دیگر باز کرد. عمده بحث‌ها و تحلیل‌های صورت گرفته در روزهای پس از این آزمایش، در مورد این بود که آیا این آزمایش، برجام را نقض کرده است یا خیر؟
 
به گزارش رجانیوز؛ اندیشکده آمریکایی آرمزکنترل در تحلیلی ضمن پرداختن به این موضوع، کوشیده است گزینه‌های آمریکا برای توقف برنامه موشکی ایران فهرست کند. نویسندگان گزارش اصرار دارند وضع تحریم‌های جدید، به هیچ عنوان دیگر کارایی ندارد؛ چرا که به نقض برجام می‌انجامد و پیشرفت‌های غرب در زمینه نابودی توان هسته‌ای را از بین می‌برد. بنابراین باید به رژیم‌های حقوقی کنترل تسلیحاتی اتکاء کرد و اجازه تأمین مواد ضروری برای توسعه توان موشکی را به ایران نداد. البته پیش از همه اینها، کسب یک ارزیابی اطلاعاتی جامع از توان موشکی ایران ضروری است.
 
آزمایش عماد، نقض برجام نبود
 
آزمایش‌های موشکی اخیر ایران که به شدت برای امنیت منطقه و جهان مضر است، نباید تعجب کسی را برانگیزد. اگرچه آزمایش موشک‌های بالستیک ایران، قطنامه 1929 شورای امنیت سازمان ملل را نقض کرد، اما نقض توافق هسته‌ای ایران و 6 قدرت بزرگ جهانی که روز اجرای آن نزدیک است، به شمار نمی‌رود. البته باید نقض قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل، پیامدهایی به دنبال داشته باشد. اگرچه سیاستمداران و دستگاه‌های تصمیم‌ساز آمریکایی باید خطرات آزمایش موشکی را یادآوری کنند و اقدامات مؤثری در پیگیری نقض این قطعنامه‌ها اتخاذ کنند، اما نباید پیشرفتی را که در کاهش توان هسته‌ای ایران حاصل شده، تخریب کنند.
 
به رغم تصویب قطعنامه شماره 1929 در شورای امنیت سازمان ملل که ایران را از آزمایش موشک‌های با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای  منع می‌کرد، تهران حداقل با 8 بار آزمایش موشک‌های میان برد، از جمله دو آزمایش اخیر در تاریخ‌های دهم اکتبر و بیست و یکم نوامبر این قطعنامه را نقض کرد. ایران بارها تعهد خود را مبنی بر التزام به توافق هسته‌ای حاصل شده در چهاردهم جولای، موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک اعلام کرده، با این حال مرتباً تصریح کرده که نه در حال حاضر و نه در آینده محدودیت‌های شورای امنیت سازمان ملل بر برنامه موشک بالستیک خود را که برای دفاع از خود ضروری می‌داند؛ نخواهد پذیرفت.
 
تحریم‌های جدید برای مختل کردن در برنامه موشکی ایران
 
در طول سال‌های اخیر، تحریم‌های سازمان ملل و ایالات متحده آمریکا، توسعه برنامه موشکی ایران را کند کرده، اما متوقف نکرده است. به موازات تداوم آزمایش‌های موشکی ایران، کارشناسان در حال برنامه‌ریزی و اعتبارسنجی تحریم‌هایی هستند که توسعه برنامه موشک‌های سوخت جامد ایران را مختل کند و در عین حال، حملات پیشگیرانه ایران را نیز کمتر برانگیزد. مقامات آمریکایی اخیراً گفته‌اند در حالی که ایران همچنان به آزمایش و توسعه موشک‌های بالستیک میان‌برد ادامه می‌دهد، بیش از یک دهه است که برنامه موشکی بین قاره‌ای دنبال می‌کند.
 
با این حال، در حالی که ایران و کشورهای 1+5 گام‌های نهایی اجرای توافق هسته‌ای ایران را بر می‌دارند، ایران همچنان تصمیم دارد آزمایش موشک‌های بالستیک که به شدت ناامنی را دامن می‌زند، ادامه دهد. اما باید دانست آزمایش‌های اخیر موشکی ایران، برجام را نقض نکرده، و مهم این است که به یاد داشته باشیم محدودیت‌های موشکی که به قطعنامه 1929 اضافه شد، بدین منظور بود که ایران مجبور شود به صورت جدی در موضوع برنامه هسته‌ای خود مذاکره کند، کاری که هم‌اکنون در حال رخ دادن است.
 
اجرای دقیق برجام به نفع آمریکاست
 
اجرای توافق هسته‌ای که در ایران آغاز شده، به طور چشمگیری برنامه هسته‌ای تهران را محدود خواهد کرد و  آن را زیر ذره‌بین نظارت‌های وسیع سرزده قرار خواهد داد. اجرای کامل توافق با حذف توان هسته‌ای ایران در ساخت تسلیحات هسته‌ای  به طور قابل ملاحظه‌ای تهدید موشک‌های ایران را کاهش خواهد داد.
 
روز هفدهم دسامبر، 35 سناتور جمهوری‌خواه در نامه‌ای به اوباما، رئیس جمهور آمریکا تصریح کردند ایالات متحده باید در پاسخ به آزمایش‌های موشکی ایران، تخفیف تحریم‌ها که در توافق هسته‌ای بدان ملزم شده، تعلیق کنند. این اقدام، نتیجه عکس خواهد داد؛ چرا که تعهدات آمریکا در توافق هسته‌ای را نقض خواهد کرد و بهانه‌ای به ایران خواهد داد که اجرای تعهدات خود طبق توافق را متوقف کند. به علاوه این اقدام، نه تنها تهدید موشک‌های بالستیک ایران را کاهش نخواهد داد، بلکه این تهدید را تشدید خواهد کرد. 21 سناتور دموکرات نیز در نامه‌ای جداگانه به رئیس جمهور به او اصرار کردند تا در پاسخ به آزمایشات موشکی اخیر ایران و در صورتی که شورای امنیت کاری صورت نمی‌دهد، اقدامات یکجانبه‌ای اتخاذ نماید.
 
 
گزینه‌های آمریکا در برابر موشک‌های ایران
 
در موقعیت کنونی، ایالات متحده، متحدین و هم‌پیمانان ما باید به جای تعقیب تحریم‌های اضافی یکجانبه یا حرکت تهاجمی برای تعلیق تخفیف تحریم‌ها که بر اساس توافق هسته‌ای ایران و کشورهای 1+5، در راه است، برای محدود کردن توان موشکی ایران، از شیوه‌های مؤثر دیگری استفاده کنند. ایالات متحده، گزینه‌های متعدد بسیاری در پیش رو دارد؛ از جمله:
 
•تقویت اقدامات ممانعتی چندجانبه: ایران تاکنون از کنار تحریم‌هایی که برای تأمین فناوری‌ها و مواد لازم برای برنامه موشکی این کشور وضع شده، عبور کرده است. تحریم‌های کنونی سازمان ملل بر برنامه موشک‌های بالستیک ایران برای 8 سال دیگر باقی خواهد ماند، بنابراین تعجبی ندارد که ایران به دنبال راه‌هایی برای استفاده از شبکه‌های تدارکات غیرقانونی باشد تا همچنان برنامه موشکی خود را حفظ و حراست کند. تقویت ظرفیت‌های موجود برای ممانعت ایران از دسترسی به چنین شبکه‌هایی از طریق مکانیسم‌هایی مانند برنامه امنیت تسلیحاتی (PSI) به دولت‌ها برای شناسایی و نظارت بر کالاهای غیرقانونی کمک خواهد کرد. پیش از این، برنامه امنیت تسلیحاتی در موارد متعددی از دستیابی ایران به مواد لازم برای برنامه موشکی ممانعت کرده است. در سال 2013، ایالات متحده آمریکا و امارات متحده عربی به طور مشترک یک برنامه امنیت تسلیحاتی را با تمرکز بر ممنوعیت سلاح‌های کشتار جمعی اجرا کردند. برگزاری و اجرای چنین برنامه‌ها و کارگاه‌هایی در خاورمیانه به کشورهای منطقه در توسعه تاکتیک‌ها، تکنیک‌ها و فرایندهای ممنوعیت کمک خواهد کرد.
 
•گسترش و تقویت رژِیم کنترل فناوری موشکی (MTCR):  این رژیم یک برنامه داوطلبانه چندجانبه برای مقابله با موشک‌های بالستیک، موشک‌های کروز و هواپیماهای بدون سرنشین حامل کلاهک هسته‌ای است. 34 دولت عضو این برنامه، در تدوین سیاست‌های کنترل صادرات می‌کوشند و مجموعه‌ای از ضوابط فروش مواد صنعتی و تکنولوژی‌هایی که به این موضوع مربوط می‌شود، تدوین کرده و به اجرا می‌گذارند. این رژیم با جلوگیری از گسترش موشک‌های بالستیک در چند کشور اعتبار در خور توجهی پیدا کرده است. بیش از ده کشور به دنبال پیوستن به این رژیم هستند و تشویق سایر کشورها به عضویت در این برنامه، می‌تواند کنترل را شدیدتر نماید و فناوری‌های نوین به‌روزتری را در اختیار اعضا بگذارد. 
 
حمایت از تلاش برای مذاکره بر سر محدودیت‌های موشکی منطقه‌ای: به جز ایران، بر هیچ کشور دیگری در منطقه محدودیت‌های موشک بالستیک اعمال نمی‌شود. با توجه به تنش‌های موجود بین ایران و همسایگانش، بعید است ایران از توسعه قابلیت‌های موشکی خود دست بردارد، به ویژه که کشورهایی همچون عربستان سعودی و اسرائیل به دنبال نابودی هدف قرار دادن ایران از طریق موشک‌های بالستیک هستند. با این حال، ایران احتمالاً در مقابل اعمال محدودیت موشکی به عنوان بخشی از تلاش منطقه‌ای برای ممنوعیت به کارگیری سیستم‌های موشکی دوربردتر ایستادگی خواهد کرد. ایالات متحده می‌تواند مجموعه‌ای از اقدامات منطقه‌ای را برای مذاکره در موضوع ممنوعیت استفاده از موشک‌های حامل سلاح کشتار جمعی به راه بیندازد و از آن حمایت کند.
 
•درخواست یک ارزیابی از توانمندی‌های موشکی ایران: پیش از این دستگاه‌های اطلاعاتی اعلام کرده بودند تهران با کمک‌های ارزشمند خارجی قادر خواهد بود یک موشک بالستیک بین قاره‌ای را در سال 2015 آزمایش کند. مقامات آمریکا اخیراً گفتند ایران حداقل یک دهه است که ساخت موشک بالستیک بین قاره‌ای را دنبال می‌کند و مقامات ایرانی تأکید دارند آنها قصد دارند روی سیستم‌های موشکی میان‌برد تمرکز کنند. همچنان گروهی از اعضای کنگره از جمله آن 35 سناتور جمهوری‌خواه که آن نامه را در روز 17 دسامبر به اوباما نوشتند تصریح می‌کنند «ایران به دنبال تقویت و توسعه قابلیت‌های موشک‌های بالستیک بین‌قاره‌ای تنها با هدف کسب توان هدف‌گیری آمریکا با سلاح هسته‌ای است». یک ارزیابی اطلاعاتی جدید از قابلیت‌های موشکی ایران می‌تواند تصویر شفاف‌تری از تهدید و قابلیت موشکی ایران به دست دهد. 
 
باید دانست دوره قطعنامه 1929 سپری شده است. در حالی که ایران به دنبال اجرای تعهدات خود در برجام است، قطعنامه 1929 تعلیق و با قطعنامه 2231 جایگزین شده است. قطعنامه جدید که در پی توافق هسته‌ای طراحی و تصویب شد، از ایران می‌خواهد هیچ گونه موشک بالستیکی که «برای قابلیت هسته‌ای طراحی شده» آزمایش نکند. این ادبیات از آنچه در قطعنامه 1929 درباره منع آزمایش موشک آمده بود، کارایی کمتری دارد و بعید است ایران را از تلاش برای توسعه توان موشکی کوتاه‌برد و میان‌برد بالستیک بازدارد. 
 



  
 
گروه بین الملل – رجانیوز: عجله بیش از حد دولت برای به تعطیلی کشاندن صنایع هسته ای کشور به حدی بوده است که با وجود الزام فرمان رهبر انقلاب و همچنین متن برجام برای تنظیم قرار داد بازطراحی رآکتور اراک پیش از خارج کردن قلب رآکتور، سازمان انرژی اتمی بدون وجود این قرار داد اقدام به خارج کردن قلب رآکتور و بتن ریزی در این قلب این دستاورد بزرگ علمی و فناوری دانشمندان ایرانی کرده است.
 
به گزارش رجانیوز، بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی در گفتگو با خبر ساعت 14 شبکه اول سیما با اشاره به اینکه قرارداد بازطراحی با طرف چینی و امریکایی منعقد نشده است گفت:
برای بازطراحی راکتور اراک حتما چینی ها حضور دارند برای بازطراحی راکتور سند بسیار قوی ای امضا شده که در آن کشورها تعهدات خود را اعلام کرده اند... ما هم سند رسمی داشتیم و هم قراردادهای فرعی که درحال تنظیم است آنچه که مهم است ما کار فرعی را به خارجی ها میسپاریم و کار اصلی در دست خودمان است.
 
با این وجود اما کمالوندی از پایان کار رآکتور اراک و بتن ریزی در قلب آن خبر داده و اعلام کرد: ما دیروز مرحله نهایی خروج قلب راکتور اراک را انجام دادیم و امروز هم تا حدود یک ساعت پیش کار ما کاملا تمام شد. همچنین حفره های کلندریا نه قلب آن ، با سیمان پر میشود. این کار تمام شده و عصر امروز توسط بازرسان آژانس راستی آزمایی میشود و در گزارش آنها می آید و یکی دو مورد کار کوچکی که باقی مانده ظرف امروز و فردا انجام میشود و رسیدن به مرحله اجرای برجام خیلی نزدیک است. عصر امروز بازرسان در اراک خواهند بود و گزارش های خود را می فرستند دوستان ما هم در وین حضور دارند و آخرین کارهای نوشتاری در حال انجام است. کارهایی که باید انجام می شده از طرف دو طرف انجام شده و با پایان کارهای نوشتاری امروز یا فردا وارد مرحله اجرا می شویم.
 
اما در شرایطی قلب رآکتور اراک توسط دولت با بتن پر شده است که رهبر معظم انقلاب در یکی از بندهای فرمان خود درباره اجرای برجام، دولت را ملزم به عقد قرارداد اجرایی مشخص با طرف مقابل برای بازطراحی اراک، پیش از اعمال هرگونه تغییرات در این ساختار کرده بودند: رابعاً: اقدام در مورد نوسازی کارخانه‌ اراک با حفظ هویت سنگین آن، تنها در صورتی آغاز خواهد شد که قرارداد قطعی و مطمئن درباره‌ی طرح جایگزین و تضمین کافی برای اجرای آن منعقد شده باشد.
 
این در حالی است که متن برجام نیز از لزوم وجود این قراردادها برای چند بار سخن گفته است:
  پیش از رسیدن به روز اجرا، یک سند که در آن تعهدات محکم آنها در پروژه مدرن سازی اراک بیان شده است را جمع بندی خواهند کرد که یک مسیر مطمئن رو به جلو برای مدرن سازی راکتور فراهم نموده و مسوولیت های به عهده گرفته شده توسط اعضای 1+5 بویژه در حوزه های کلیدی نظیر طراحی، بازبینی طراحی و صحه گذاری، ساخت قلب راکتور، طراحی، ساخت و تامین سوخت، ایمنی و امنیت، پسمانداری یا پردازش سوخت مصرف شده، همین طور تامین مواد، تجهیزات و سیستمهای ابزار دقیق و کنترل، و قراردادهایی که متعاقباً منعقد خواهد شد.
 
با وجود این شروط، ایران و 1+5 سندی سیاسی و کلی را برای بازطراحی رآکتور اراک در آبانماه گذشته به امضا رساندند و بر اساس آن مقرر شد تا کارگروهی متشکل از چین، ایران و امریکا قرارداد دقیق و اجرایی این عملیات را منعقد کنند. عباس عراقچی در این باره در کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت: در خصوص اراک، سند رسمی باز طراحی اراک امضا شده است و اکنون در حال امضاء توافق با چین برای مدرنیزه کردن راکتور اراک هستیم.
 
جواد ظریف نیز در گفتگویی با سایت خانه ملت درباره لزوم وجود سند موسوم به قرارداد اجرای بازطراحی رآکتور اراک گفت: 
سند رسمی راکتور اراک در سه مرحله تهیه می شود. در مرحله اول بیانیه و یادداشت اعلام نیت بین صالحی و وزیر انرژی آمریکا و همتای چینی انجام شد و همزمان با روز تصویب توسط کاخ سفید، روی سایت آمریکا قرار گرفت. مرحله دوم سند رسمی یا در سطح وزرا  یا سطح مناسب دیگری بین ایران و همه اعضای گروه 1+5 امضا خواهد شد. پیش نویس آن قطعی شده است و منتظر نهایی شدن و امضا هستیم. مرحله نهایی در واقع  در خصوص اسناد و جزییات  هر یک از پروژه‌های مربوط به راکتور اراک است. بازطراحی راکتور اراک احتمالا تک پژوه ای نخواهد بود بلکه طی پروژه متعددی صورت می گیرد.
 
حسن روحانی نیز از نقش دو دولت در بازطراحی  اراک خبر داده و در همایش شرکت های دانش بنیان حوزه سلامت در این باره گفته بود:
آنها می‌گفتند راکتور آب سنگین برای ما قابل قبول نیست و حتی می‌گفتند کلمه آب سنگین را به کار نبرید اما بعد از ماه‌ها مذاکره در نهایت هم آب سنگین را پذیرفتند و هم راکتور 40 مگاواتی اراک را و هم اینکه نوع راکتور آب سنگین باشد و توسط خودشان یعنی به کمک دو کشور گروه 1+5 ایران بتواند این راکتور را مدرنیزه کند.
 
از سوی دیگر معاون علی اکبر صالحی نیز خروج قلب رآکتور اراک بدون وجود این قرارداد را بی عقلی دانسته و در روزهای گذشته اعلام کرده بود:
در مورد اقدامات ایران بر روی کالندریای اراک باید ابتدا قرارداد بازطراحی راکتور میان ایران و چین نهایی و امضا شود و بعد از آن کالندریا خارج شده و بتن ریزی صورت می گیرد. البته یک سری اقدامات اولیه صورت گرفته اما کالندریا بر خلاف آنچه در برخی اخبار گفته شده هنوز از قلب راکتور خارج نشده است زیرا اگر قبل از قرارداد نهایی کالندریا را خارج کنیم بدون تضمین لازم خواهد بود و کار عاقلانه ای نیست.
 
اما روز گذشته عراقچی آب پاکی را روی دست همه ریخت و اعلام کرد که قراردادی با خارجی ها در کار نیست و قرارداد بازطراحی رآکتور اراک با یک شرکت ایرانی منعقد شده است:
در زمینه نیروگاه اراک قرارداد اصلی با یک شرکت ایرانی بسته شده و موظف است کار این نیروگاه را به پایان برساند و برای اتمام کار اراک هر کاری که لازم دارد با کشورهای 1+5 قرارداد می بندد. اگر به فرض، آنها (1+5) برای تکمیل این کار نیامدند، شرکت ایرانی کار مدرن سازی اراک را به پایان می رساند. ما توانایی آن را داریم. در مورد اراک هیچ نگرانی وجود ندارد و توانایی ایران محفوظ است. 
 
و حال آنکه بر اساس برجام و فرمان رهبر معظم انقلاب، لازم بود خروج قلب رآکتور اراک پس از امضاء چند قرار داد با طرف خارجی و تعیین شرح وظایف آنها بصورت ریز و جزئی و همچنین نحوه پرداخت هزنیه ها  باشد که این اتفاق نیافتاده و این سوال را به وجود آورده است که آیا طرف مقابل نسبت به این تعهد خود سر باز زده است؟
 
آنچه روشن است این نکته مهم است که به علت عجلسه سرسام آور دولت در تعطیلی تاسیسات هسته ای کشور، رآکتور اراک بدون وجود قرارداد اجرایی با طرف خارجی، اکنون از کار افتاده و قلب آن با بتن پر شده است.
 

  

خدشه به شورای نگهبان خدشه به اسلامیت نظام

است/گواهی‌های اجتهاد کاربردهای درون حوزه‌ای دارند

شناسه خبر: 970209 سرویس: سیاسی
 24 دی 1394 - 01:07
حجت الاسلام عباسی

مدرس حوزه و دانشگاه با اشاره به طرح مباحثی درباره برگزاری آزمون خبرگان رهبری گفت: گواهی اجتهاد منش علمی است و جایگاه درون حوزه‌‌ای دارد.

حجت الاسلام فرهاد عباسی، مدرس حوزه و دانشگاه و عضو انجمن حدیث حوزه، در گفت‌وگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری تسنیم با اشاره به طرح مباحثی در خصوص آزمون احراز صلاحیت کاندیداهای مجلس خبرگان رهبری اظهار داشت: همیشه قبل از برگزاری انتخابات به خصوص انتخابات مجلس خبرگان رهبری و اعلام نهایی اسامی تایید صلاحیت‌ها سؤالات و تشکیکاتی مطرح می‌شود. به نظر می‌رسد طرح این سؤالات در سرآغاز انتخابات نشان دهنده دغدغه عده‌ای برای مؤثر بودن در انتخابات است و نمی‌توان مبنای دیگری برای آن در نظر گرفت؛ البته زیر سوال بردن یک ساختار و تشکیلات در زمینه منافع شخصی و حزبی نوعی بی‌مهری است.

وی با اشاره به اشکالاتی که برخی درباره مسئله آزمون خبرگان مطرح کردند، گفت: در اینکه شورای نگهبان، جایگاه بسیار خطیری به خصوص در مورد انتخابات خبرگان دارد، شکی نیست. وجود ولی فقیه جامع‌الشرایط و شورای نگهبان به عنوان متصدی تطبیق قوانین مصوب جمهوری اسلامی با اسلام و منابع دینی نماد و تابلوی اسلامیت نظام جمهوری اسلامی است و همین ویژگی‌ها نظام ما را در جهان برجسته کرده است.

این مدرس حوزه و دانشگاه با بیان اینکه خدشه وارد کردن به شورای نگهبان به نوعی خدشه وارد کردن به اسلامیت نظام است، افزود: با این اقدام از یک طرف شورای نگهبان را که  مهر اسلامی‌ بودن بر قوانین کشور را می‌زند را زیر سؤال می‌بریم و از طرف جایگاهی را که وظیفه تأیید خبرگانی را که وظیفه مجتهدانه برعملکرد فقیه و مجتهد جامع الشرایط را دارند، زیر سؤال برده‌ایم.

وی با اشاره به اینکه احراز صلاحیت کاندیداهای انتخابات خبرگان در دو بخش صورت می‌گیرد، تصریح کرد: صلاحیت کاندیداها در دو بخش صلاحیت علمی وغیرعلمی باید احراز شود صلاحیت غیر علمی در زمینه تایید فعالیت اجتماعی و سیاسی کاندیداهاست و قابل اغماض نیست، زیرا ستون اصلی این انقلاب ولی فقیه است و اعضای خبرگان رهبری وظیفه تعیین و نظارت بر عملکرد ولی فقیه را دارند، قطعاً اگر کاندیداها از نظر سیاسی و اجتماعی به اصول اساسی نظام پایبند نباشد، نمی‌توانند رکن نظام را تقویت کنند و جایگاه ولی فقیه را تثبت کنند.

**راه‌ تأیید صلاحیت علمی کاندیداهای خبرگان اشتهار و برگزاری آزمون است

عضو انجمن حدیث حوزه یادآور شد: صلاحیت‌های علمی افراد نیز به عنوان کسی که قرار است ناظر و تعیین کننده فقیه جامع الشرایط باشد باید تأیید شود و برای این مسئله اجتهاد کاندیدا قطعاً باید احراز شود. اگر عضو مجلس خبرگان مجتهد واجد الشرایط نباشد چگونه می‌تواند نظارت مجتهدانه بر عملکرد مجتهد دیگر داشته باشد؟

حجت‌الاسلام عباسی با اشاره به اینکه راه‌های تأیید صلاحیت علمی کاندیداهای خبرگان اشتهار و برگزاری آزمون برای سنجش علمی افراد است، تصریح کرد: درباره اشتهار در قانون آمده است فرد باید در زمینه اجتهاد اشتهار داشته باشد در حدی‌ که بی‌نیاز از سنجش علمی باشد.

وی در این زمینه تصریح کرد: این‌گونه افراد محدود هستند و عمدتا کسانی اند که سال‌ها سابقه درس خارج داشته و یا مکتوباتی دارند که مجتهدین دیگر اجتهاد آنها را تأیید کردند یا شاگران و فضلایی تربیت کرده که نشان دهنده اجتهاد اوست.

این استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه اگر اشتهار فرد ممکن نباشد باید به یک ملاک محسوسی رسید که بتوان خط تمایزی برای وی تعریف کرد، ادامه داد: در این شرایط شورای نگهبان ناگزیر است آزمون برگزار کند در این مرحله این شورا  قبل از اینکه تب انتخابات شروع شود اعلام به برگزار آزمون کرد که امیدواریم با دقتی که در اعضای شورای نگهبان به عنوان مجتهد مسلم  وجود دارد  بتوانند افراد دارای صلاحیت را شناسایی کنند.

وی با اشاره به مطرح شدن مسئله گواهی‌‌‌های اجتهاد و کفایت کردن آن برای احراز صلاحیت کاندیداها افزود: گواهی اجتهاد یک منش علمی، استاد و شاگردی است که در سنتهای حوزه وجود داشته است، طبیعی است که این گواهی اجتهاد کارکردهای خاص خود را دارد و بیشتر درون حوزه‌ای و به شکلی استاد و شاگردی است.

حجت الاسلام عباسی با بیان اینکه در خصوص انتخابات خبرگان حاضر بحث حوزه‌ای صرف نداریم بلکه می‌خواهیم مجتهدی را وارد یک سیستم و تشکیلات کنیم، یادآور شد: قرار است از این طریق فرد وارد حساس‌ترین بخش تشکیلاتی مانند مجلس خبرگان شود و شکلی حقوقی پیدا کند لذا باید شکل حقوق و تشکیلاتی به خود گیرد.

وی گفت: گواهی‌های اجتهاد کابردهای درون حوزه‌ای دارند البته کسی منکر این گواهی‌ها نیست، اما اگر قرار است گواهی اجتهاد کارکردهای تشکیلاتی هم داشته باشد آن زمان تشکیلات هم حق دارد گواهی اجتهاد را صرفاً در مواردی که اشتهار فرد قابل خدشه نباشد، بپذیرید و در غیر این صورت  آزمون برگزار کند.

این استاد حوزه در پایان گفت: قاعدتا کسی که به درجه علمی اجتهاد رسیده نه تنها باکی از آزمون ندارد؛ بلکه از آزمون هم استقبال می‌کند چون درد طلبه‌ها از ابتدا بر مباحثه، حضور در مباحث علمی و پاسخگویی به شبهات است چه رسد به کسی که به اجتهاد رسیده و قاعدتاً باید الگوی دیگران باشد.


  

بحران‌زیست‌های غربگرا

شناسه خبر: 967956 سرویس: سیاسی
 21 دی 1394 - 11:38
امین توکلی زاده

در مقابل بحران‌آفرینی و بحران‌زایی و بحران‌زیستی باید آرامش و قانون را ترویج کرد، اگر همین دو کار را انجام دهیم به‌سرعت مرگ این جریان فرا خواهد رسید یا اینکه به‌سراغ شیوه‌های دیگری خواهند رفت.

متن یادداشت اختصاصی تسنیم به‌قلم محمد امین توکلی‌زاده با عنوان «بحران‌زیست‌ها» به‌شرح ذیل است:

مدت‌ها قبل در مورد روحیه و رفتارشناسی بحران‌زیست‌ها در حوزه سیاسی اندکی نوشته بودم که بعدها بسیاری از مطالب آن مصداق عینی پیدا کرد، لذا ضروری دیدم با توجه به تکرار مؤلفه‌های گذشته و خطر شکل‌گیری مجدد این آفت سیاسی در این مورد مجدداً تأملی شود.

علت و چرایی بحران‌زیستی

بحران‌زیستی یک آفت امنیتی سیاسی است، معمولاً جریان‌های سیاسی برای رقابت‌های سیاسی تدارک فراوانی می‌بینند و با دست پر رقبای خود را به چالش می‌کشند و عموماً به‌دنبال آرای سلبی هستند تا اثباتی، یعنی با تخریب حریف رأی می‌آورند نه با اثبات خود. پس از شکست رقیب و ورود به قدرت چون آمادگی برای مدیریت و هدایت امورات ندارند و برنامه‌ای تدارک ندیده‌اند دچار ریزش‌های شدیدی می‌شوند، این ویژگی در تمام جریان‌های سیاسی کم‌وبیش هست، اما در جریان‌هایی که رادیکال‌تر عمل می‌کنند و مسئولیت‌پذیر نیستند و وجوه مشترکی را خارج از هرم نظام حاکم شکل می‌دهند بیشتر رایج است و بعینه هروقت جریان غرب‌گرا در کشور رأی آورده‌اند به‌سرعت به‌سمت بحرانی کردن فضای اجتماعی سیاسی پیش رفته‌اند و حتی به‌خاطر ایجاد بی‌ثباتی در اوضاع سیاسی کشور خطرهای سخت برون‌مرزی را هم تشدید می‌کنند. نفی و تخریب وضع موجود بدون تدارک وضع مطلوب شاخصه اصلی ایام انتخابات این جریان است.

دست‌های خالی برای خدمت به مردم

دست‌های خالی این جریان‌ها در حوزه مطالبات عمومی به‌ویژه اقتصادی و معیشتی باعث می‌شود این جریان‌ها برای توجیه نقص عملی و اجرایی خود دست به مطالبه‌سازی بزنند و با جعل مطالبات حداقلی به‌جای حداکثری چالش‌های رسانه‌ای و اجتماعی ایجاد نمایند و باز چون این چالشها نمی‌تواند پاسخگوی مردم باشد در مرحله بعد برای ادامه حیات خود دست به بحران‌سازی می‌زنند. حاشیه‌سازی و انحراف افکار عمومی از وظایف ذاتی جریان حاکم و وعده‌های انتخاباتی آن حاصل این ناامن‌سازی است.

سوابق امنیتی و احتمال ارتباط با سرویس‌های جاسوسی بیگانه

یک دلیل دیگر بحران‌زیستی جریان غرب‌گرا در ایران سوابق امنیتی شکل‌دهندگان آن است، در ظاهر این جریان نمود نخبه‌گرایانه و شبه‌روشنفکری دارد؛ اما با کمی دقت می‌توان پی برد که افراد شاخص آن یا سابقه امنیتی دارند یا اینکه احتمال دارد با سرویس‌های جاسوسی غرب ارتباط داشته باشند، لذا چون در امر به هم زدن امنیت حرفه‌ای هستند سریع به‌سراغ تجارب خود می‌روند و رقابت را تبدیل به شورش و بحران و صف منتقدان را در معاندان مخلوط می‌کنند.

ضعف بدنه در درون نظام مردمی

جریان غربگرا ریشه‌های قوی در بدنه مردمی نظام ندارد و در حالت عادی توان رأی‌آوری ندارد، لذا برای افزایش توان نیاز دارد تجمیع مخالفین و منتقدین و معاندین را انجام دهد و با تجمیع نارضایتی‌ها و ناراضیان برای خود بدنه ایجاد نماید، با این کار عملاً رسانه‌های ضدانقلاب به‌عنوان حامی آن به صحنه می‌آیند و چون از طرفی هنوز اقدام مسلحانه‌ای نکرده‌اند و عناصری در نظام هم دارند سهم بالایی هم از رسانه‌های رسمی را برای خود دست و پا می‌کنند و از بدنه وسیع دولت هم بهره می‌برند، یعنی نه درون نظام هستند نه بیرون نظام و حالت شترمرغی دارند.

عدم‌توانایی کنترل بحران‌های خودساخته

از طرفی معاندین و نظام سلطه به‌سرعت از فرصت استفاده می‌کنند و رقابت را به‌سمت براندازی هدایت می‌نمایند، موضوعی که به‌صورت اولیه شاید مدنظر جریان سیاسی رقابت‌کننده نبوده است. شاید هنوز بتوان گفت بسیاری از جریان اصلاح‌طلب در رأس و یقیناً در بدنه اصلاً موافق این مطلب نیستند و قصد آنها فقط سهم بیشتر در قدرت سیاسی است، اما میزان اثرگذاری و تعیین‌کنندگی آنها نسبت به جریان نفوذی برانداز کمتر است، هرچند شهرت افراد درون نظام و محبوبیت آنها بیشتر باشد و از طرفی نقش آنها تا شروع بحران است و پس از ایجاد بحران مدیریت آن از دستشان خارج می‌شود، هرچند این احساس را دارند که به‌دلیل توانایی در ایجاد بحران قدرت مدیریت آن را هم دارند؛ اما در واقع این احساس قدرت ریشه ندارد و فقط تا مدتی دوام می‌آورد.

هرچند انقلاب‌های رنگی نوعی براندازی نرم است، ولی این شیوه در ایران معمولاً در نهایت به سخت تبدیل می‌شود؛ چراکه نظام مبتنی بر جمهوریت و اسلام را نمی‌توان به‌سادگی مدل‌های دیگر نظام‌های سیاسی برانداخت و این موضوع ریشه در مشروعیت و مقبولیت جمهوری اسلامی دارد.
بحران‌زیست‌ها چاره‌ای جز بحران برای تداوم حیات سیاسی خود نمی‌یابند، در محیط آرام و قانونی و منطقی افکار عمومی به‌دنبال نقد کردن وعده‌های انتخاباتی می‌رود و چون قوه مجریه بدنه‌ای وسیع و مسئول دارد خیلی سریع باعث لو رفتن عدم‌توانایی این جریان در ساماندهی و آبادانی کشور می‌گردد؛ لذا برای فرار از پاسخگویی و مظلوم‌نمایی باید به‌سمت بحران‌سازی برود، در غرب این کار با ایجاد دشمن خارجی صورت می‌گیرد ولی در ایران جریان غرب‌گرا با بحران داخلی این هدف را دنبال می‌کند؛ البته این بحران‌زیستی موانع بسیاری هم دارد.

قانون و ساختار نظام مانع بحران‌سازی
به همین دلیل این جریان دست به تخریب ساختارهای نظام و زیر سؤال بردن قانون‌های کشور می‌زند؛ نه قوه قضائیه را برمی‌تابد نه شورای نگهبان را؛ و نه رسانه ملی و سپاه و بسیج را، همه را مانع بحران‌سازی می‌داند؛ لذا از روز اول سعی می‌کند این ساختارها را تخریب و آنها را مانع دموکراسی قلمداد نماید؛ در صورتی که عمده این نهادهای انقلابی برخاسته از متن توده‌های مردمی است و افکار عمومی در مورد تخریب آنها حساسیت دارد.

حفظ آرامش و روشنگری بلای جان بحران‌زیست‌ها

این جریان به‌دلیل سست شدن در اعتقادات دینی و هویت ایرانی و شرقی سریع دچار فساد می‌شود و آن هم فسادی فراگیر در تمام ابعاد و بیشتر اقتصادی ــ امنیتی، لذا اگر فضا آرام و قانونی باشد مردم یقه آنها را خواهند گرفت و بر زمینشان خواهند زد، برای همین اردوکشی خیابانی را بر رویه‌های دموکراتیک و قانونی ترجیح می‌دهند؛ لذا در مقابل بحران‌آفرینی و بحران‌زایی و بحران‌زیستی باید آرامش و قانون را ترویج کرد، اگر همین دو کار را انجام دهیم به‌سرعت مرگ این جریان فراخواهد رسید یا اینکه به‌سراغ شیوه‌های دیگری خواهند رفت.

منبع:تسنیم


  




طراحی پوسته توسط تیم پارسی بلاگ