برخورد امنیتی و پلیسی مسئولین به قرار انتقادات دانشجویان نسبت به IPC
بخش گپ برنامه ثریا مثل همیشه با دو مهمان شروع نشد. اینانلو پیرامون این موضوع گفت: تصمیم داشتیم، سازنده مستند «من تکنو کرات هستم» در برنامه حضور یابد که به دلیل اتفاقات و برخوردهایی که با منتقدین انجامگرفته است، کارگردان این مستند صلاح ندانستند که حضور یابند و حتی مستند را نیز بدون تیتراژ ساختهشده است و هیچ اسمی از سازندگان آن برده نشده است؛ اما مهمان دیگر بخش گپ برنامه تلویزیونی ثریا، معتمدی نژاد، دانشجوی منتقد به قراردادهای نفتی است.
معتمدی نژاد فعال دانشجویی در حوزه قراردادهای نفتی، بابیان اینکه پس از مصوبه مهرماه سال گذشته دولت که الگوی جدید قراردادهای نفتی تصویب شد، پس از بررسیها و جلساتی که با تدوینکنندگان این قراردادها در جلسات مختلف گذاشته شد، ما به نتایجی رسیدیم و کار ویژههای خودمان را برای این مسئله تدوین کردیم. نامهها و بیانیهها به مسئولین ذیربط داده شد. پسازآن تصمیم بر آن شد که اعتراضی را نسبت به این قراردادها مقابل وزارت نفت داشته باشیم که متأسفانه با برخوردهای پلیسی و بهشدت امنیتی با این تجمع دانشجویی همراه شد. این برخورد برای ما گویایی این نکته بود که این موضوع بهشدت حائز اهمیت است و جنبش دانشجویی به مسئله خوبی واردشده است.
وی در پاسخ به این سؤال که به چه دلیل به این قراردادها پرداختهاید گفت: در این قراردادها یک سری از اصول اصلی انقلاب اسلامی خدشهدار شده است. یکی از اشکالات این قراردادها واگذاری تمامی میدانها گستره سرزمینی ایران به شرکتهای خارجی به مدت 7 سال اکتشاف و 25 سال توسعه و بهرهبرداری است.
معتمدی نژاد در پاسخ به این سؤال که آیا برای میدانهایی که کاملاً داخلی هستند و هیچ چالشی هم در این موضوع با همسایگان نداریم گفت: در این قراردادها هم میدانها مشترک بود و هم میدانها مستقل. میدانهای مستقلی که با وضعیت موجود، ما میتوانیم بدون عجله، هم به اکتشاف آن بپردازیم و هم بهمرور بهرهبرداری از آن را آغاز کنیم.
وی بابیان اینکه مسئله دیگر آن است که ما طی 7 سال اکتشاف را بهطرف خارجی میدهیم و طی حداقل 25 سال بهرهبرداری را بهطرف خارجی واگذار میکنیم، گفت: این مدتزمان حداقل است زیرا پس از اتمام این بازه زمانی، امکان تمدید 25 ساله این قرارداد هست؛ یعنی حداکثر 52 سال.
وی در پاسخ به این سؤال که نحوه رساندن اعتراضشان به مسئولین چگونه بود، گفت: از روشهای مختلفی انجام میشد. نامههای خصوصی زده شد سپس نامههای سرگشاده زده میشد. ما پسازاین مرحله اعتراضها را به مردم گسترش دادیم؛ زیرا درنهایت سود و ضرر این قراردادها در اصل از جیب مردم است که باید پرداخته شود. پس از انجام چندین کار با مدلهای ذکرشده درنهایت به سراغ تجمع اعتراضی در مقابل وزارت نفت انجامید که در بالا ذکر شد.
قراردادهایی در جهت مخالف سیاستهای اقتصاد مقاومتی
وی بابیان اینکه یکی از اشکالات دیگر، عدم انتقال تکنولوژی و فناوری است گفت: آقای حسینی در گفتگوی خبری که سال گذشته داشتند، یکی از اهداف این قراردادها را انتقال فناوری و تکنولوژی دانستند، سؤالی که پیش میآید این است که این انتقال فناوری به کجا و چه کسی انجام شود؟ انتقال تکنولوژی در چه سطحی است؟ این موضوعات کاملاً مسکوت مانده بود هیچ سازوکاری برای حل این مسئله تدویننشده بود، بحث دیگر این بود که این قراردادها کاملاً در جهت مخالف سیاستهای اقتصاد مقاومتی است، دربند 15 این سیاستها، بر عدم خام فروشی تأکید میشود، اما سرآمد این قراردادها خام فروشی است،
شاید شل و توتال بیشتر به فکر منافع ملی ما باشند!
این فعال دانشجویی در پاسخ به سؤالی پیرامون اینکه، برخورد با انتقادات شما چگونه بوده است و از انتقادات شما در اصلاحیه معروف مواردی اصلاح شد گفت: بدنه دانشجویی بهعنوان مؤذن جامعه است، اما از طرف مقابل هیچ واکنشی نشان داده نشد، حتی بنده یادم است که در اعتراضی که در مقابل وزارت نفت بود، مسئولین در ابتدا گفتند که جلسهای با حضور نمایندگان دانشجویان تشکیل شود که این موضوع هم در چند دقیقه ملغی شد.
وی در پایان گفت: اگر شرکتهای خارجی همانند شل و توتال قراردادهای IPC را تدوین میکردند، بهتر از منافع ملی ما دفاع میکردند
«شما کدام روش را برای تأمین پول و سرمایه پروژههای صنعتی بزرگ پرسود مانند نفت و نیروگاه پیشنهاد میکنید.
در پایان برنامه مجری دیگر برنامه ثریا، داریوش چیوایی بابیان اینکه نتیجه نظرسنجی برنامه بدین گونه است که 89.13% رأی مردم «جذب سرمایههای کوچک مردمی» روش بهتری برای تأمین مالی پروژههای بزرگ است و تنها 10.87% مردم معتقد به « جذب سرمایهگذار خارجی و دادن امتیازهای جذاب به آنها » بودند.