قراردادهای نفتی اسناد نانوشته برجام هستند
مقصودی پیرامون همین موضوع سؤالی را از نماینده وزارت نفت پرسید. وی گفت: در حال حاضر برخی کارشناسان میگویند، این قراردادهای نفتی از اسناد نانوشته و پشتصحنه برجام است که ما برای اینکه فرانسویها و آمریکای ها از خرابکاریهایی که در طی مذاکرات میکردند کوتاه بیایند، این مشوقهایی بوده است که دادیم. الآن در صنعت خودروسازی دو شرکت خودروسازی فرانسوی که درواقع یک شرکت است، با کل صنعت خودروی ما – هم ایرانخودرو و هم سایپا – قرارداد بسته است و مشغول تصاحب است، در هواپیمایی هم که ایرباس و در صنعت نفت هم که فرانسویها پیشتاز هستند، آیا به نظر شما این گزاره درست است؟
نماینده وزارت نفت در پاسخ به این سؤال گفت: قاطعانه عرض میکنیم نه. به دلیل اینکه پس از 20 سال کارشناسی در صنایع بالادستی متوجه این هستم که در حال حاضر ما در وضعیت مدیریت دارایی هامون در صنایع بالادستی هستیم که احتیاج شدیدی به سرمایهگذاری داریم و منابع سرمایهگذاری ما از بخش داخلی تکاپوی نیازهای سرمایهگذاری ما را برای رسیدن به آستانه حجمهای تولیدی نمیکند، در حال حاضر برای غرب کارون ما به 30 میلیارد دلار سرمایه احتیاج داریم، برنامه توسعه ما در حال حاضر 100 میلیارد دلار است. بستهای که در کنفرانس تهران 52 پروژه اعم از اکتشافی و بهرهبرداری و توسعهای معرفی شد، یک بازار 150 میلیارد دلاری تعریف شد این به معنی آن است که ما نیاز مبرم به این مسئلهداریم؛ بنابراین قاطعانه عرض میکنیم در وزارت نفت، ما به سیاستهای خارجی و برجام ابتدابهساکن نگاه نمیکنیم.
مقصودی گفت: من از این بابت این را عرض میکنم که جناب دکتر حسینی که دبیر کارگروه هستند، چند جا در مصاحبههایشان گفتهاند که ما در خلال مذاکرات، قرار شد تا قراردادهای نفتی را بهطوری تنظیم بکنیم که لابی نفتی پشت مذاکرات بیاید. این عین صحبتهای ایشان است که هم مکتوب و هم تصویری آن را مستند داریم.
نماینده وزارت نفت در پاسخ گفت من اطلاعی از این صحبتها ندارم. برای تنویر افکار عمومی باید بیان کنم که وزارت نفت یک بخش کاملاً تخصصی است، وظایف کاملاً موظفی را دارد و بر اساس سیاستهای برنامه توسعه بهپیش میرود، امروز که خدمتتان عرض میکنیم، منابع سرمایهگذاری ما از بخش خارجی یک الزام است و جزء سیاستهایی است که مقام معظم رهبری هم بر آن تأکید کردند که حداکثر استفاده از آن بشود. اساس اقتصاد مقاومتی اصل درونزا بودن و برو نگر بودن است؛ در رابطه با درونزایی در وزارت نفت تمهیداتی هست که انتقال فنّاوری با تضمین کاملاً مشخص و با برنامه TARGET و میزبان مشخص که شرکتهای E&P و شرکتهای دانشبنیان ما هستند که در حال تایید صلاحیت هستند، انتقال یابد. در این رابطه جلسات متعدد در معاونت امور مهندسی در حال برگزاری است. در بحث جذب سرمایه، باید عرض کنم که مدیرعامل شرکت ملی نفت شخصی است که مدتها مدیر جذب سرمایه بوده است و بهتر از هرکسی میداند که نیاز اساسی صنعت به لحاظ تخصصی چیست؛ بنابراین این مسئله که ما احتیاج به مذاکره خارجی و تعامل با شرکتهای بینالمللی داریم را دیدگاه تخصصی و مدیریت دارایی میبینیم.
مقصودی با تأکید بر صحبتهای خود وعده داد تا سند تصویری صحبتهای دکتر حسینی در مستند هفته آینده ثریا با عنوان " سودای بازگشت" پخش خواهد شد. به گفته وی این سند برای اولین بار است که بهصورت تصویری پخش خواهد شد. وی همچنین تأکید کرد که مردم باید از این موضوعات اطلاع داشته باشند و مسائل اساسی برای مردم شفاف باشد.
معاون سابق وزارت نفت در رابطه با سوال نظرسنجی گفت: با توجه به سؤال که در مورداستفاده داراییهای مردم در صنعت نفت است، باید توجه کنیم که زمانی که دولت دهم تمام شد حجم نقدینگی در جامعه چهار هزار و هفتصد میلیارد تومان بود. امروز هزار و هشتاد هزار میلیارد تومان است. نقدینگی بسیار زیادی در جامعه وجود درد اگر ما بتوانیم نقدینگی مردم را بکار بگیریم، با مکانیسمهایی که در بسیاری از کشورهای جهان، تجربهشده است ابتدا باید در میدانهای مشترک متمرکز بشویم زیرا نفت و گاز دارند مهاجرت میکنند. در رابطه با جذب منابع خارجی از BY BACK و SERVIS CONTRACT امروز در دنیا هزینه میکنند و پول وجود دارد. میتوان قرارداد BY BACK را مقداری جذاب کرد. نیاییم قرارداد مشارکتی و امتیازی بدهیم و با پوششی به آن اسم اقتصاد مقاومتی بگذاریم، اصلاً اقتصاد مقاومتی اینگونه نیست بلکه اقتصاد مقاومتی این است که خام فروشی نکنیم.
میدان های مستقل را با مدل های دیگری به غیر از IPC واگذار میکنیم
این بار سؤال مجری برنامه از نماینده وزارت نفت پیرامون میدانها مشترک بود. وی گفت: با توجه به مباحثی که پیرامون قراردادهای IPC مطرح میگردد، گفته میشود که این قراردادها با اصلاحاتی میتواند در میدانهای مشترک هم استفاده بشود. چرا بیش از 20 میدان مستقل در لیست قرارگرفتهاند؟
دکتر مستقل، در پاسخ به این سؤال گفت: زمانی که ما سبد داراییهای منابع بالادستی در برنامهریزی تلفیقی را مشخص میکنیم، نگاه ما نگاه جامعی به توان افزایش تولید است، ما در ابتدا به مشترک بودن نگاه نمیکنیم، اما در نگاه بعدی، وقتی پارامتر زمان مطرح میشود و اینکه چگونه میتوانیم حداکثر بهرهبرداری را انجام دهیم باید گفت که سیاستهایی که در شرکت ملی نفت ایران وجود دارد این است که شکل قراردادهایIPC که یک مقدار انعظاف پذیرتر هست و درازمدتتر است را در میدانها مشترک قرار دهیم.
وی همچنین گفت: میدانهای داخلی همانند مناطق نفتخیز جنوب، مناطق مرکزی و فلات قاره را با قراردادهای دیگری همانند EPCF و فاینانس و EPC عمل کنیم؛ ما سبدی از قراردادها داریم. تأکید من بر این است که به IPC بهعنوان یک تابو نگاه نکنیم. IPC یک نگاه به جلو در بنگاهداری اقتصادی با نگاه بخش خصوصی است، ما ایجاد شرکتهای IP و E&P را از طریق قراردادهای IPC رصد میکنیم و همانطور که عرض کردم، RISK & REWARD را بر عهده خودمان و بر عهده شرکتهایی در حال تولد هستند بگذاریم.
به گفته وی، در طی این مدت 30 ساله که یک میدان را باید اکتشاف و توسعه بدهیم، منجر به ایجاد چندین شرکت E&P جدید میشود، گفت: درنهایت این شرکتها هستند که متولی کنترل تکنولوژی، جریان نقدینگی و مقابله با شرکتهای IOC خارجی هستند. دقت کنید IPC تبدیل به تابو نشود، ما سبد قراردادها راداریم البته IPC یکقدم به جلو است.
سؤال بعدی مجری برنامه پیرامون سرمایههای کوچک مردمی بود که بیش از 90 درصد شرکتکنندگان موافق جمعآوری سرمایههای خرد مردمی بودند گفت: به نظر شما تا چه میزان امکانپذیر هست که ما سرمایههای خرد مردمی را جمع کنیم و از آن استفاده کنیم؟
ارقام مورد نیاز اعلام شده از سوی وزارت غیر واقعی و متورم است
معاون سابق وزارت نفت در این رابطه گفت: ابتدا وزارت نفت، ارقام ارز موردنیاز را بهشدت متورم میگوید و غیرواقعی است. برای اینکه برای تولید یکمیلیون بشکه "شرکت انی" بر اساس قراردادهای نسل دوم حدود 7 میلیارد دلار و توتال با 18.5 میلیارد دلار و خودمان نیز زیر 18.5 میلیارد دلار و چینیها یک مقدار بیشتر گفته بودند، نیاز است. بر این اساس برای اینکه یکمیلیون بشکه ظرفیتسازی، اکتشاف و تولید کنیم سرمایهگذاری موردنیاز برای تولید صیانتی 20 میلیارد دلار است، این نکته هم باید توجه شود که این سرمایه برای کل پروژه هست و در وسط کار تولید شروع میشود، بخشی از سرمایه لازم میگردد.
قابلیت ایجاد 200 هزار شغل در صنعت تجهیزات نفتی
وی در رابطه با توانایی ساخت تجهیزات صنعت نفت گفت: تأسیسات سر چاهی، متههای حفاری، سیستمهای کنترل چاه، بسته تزریق، انواع شیرآلات و انواع پمپها و تلمبهها، انواع لولههای جریانی نفت، لولههای انتقال نفت و گاز، جداکنندههای نفت و گاز، نیروگاه برق و ژنراتور برای 300 مگاوات، کابل 2000 هزار کیلومتر را میتوانیم در ایران بسازیم که منجر به ایجاد 200 هزار شغل میگردد.
وی پیرامون این نکته که اگر سرمایه مردمی باشد، چون ریالی است بهراحتی قابلاستفاده است گفت: البته ما سرمایه ارزی هم نیاز داریم، میتوان از ارزهای خارج از کشور و ارزهای نزد مردم استفاده شود. این نکته را باید عرض کنم که در جلسهای که در ریاست جمهوری بود و نزدیک به 12 ساعت به طول انجامید و ضبط هم شده است. جناب آقای کاردر گفتند هدف اصلی ما در الگوی جدید قراردادی انتقال فناوری نیست. طرف خارجی قطعاً یک خارجی است و برنامهریزی کردیم تا 2 سال، 20 میلیارد دلار جذب سرمایه برای 12 میدان پیشنهادی داشته باشیم که عمدتاً در میدانها مستقل هست و بعدازآن به میدانها دیگر در قالب IPC میپردازیم.
معاون سابق وزارت نفت: سرمایههای مردمی جوابگوی نیازهای مالی در میادین مستقل است
وی بابیان اینکه تأکید ما بر این است که میدانها مستقل را به IPC ندهند گفت: همچنین تأکیدداریم که سرمایههای داخلی جوابگوی نیازهای فوریتی ما در میدانها مشترک است.