گروه سیاسی- رجانیوز: نسل سوم انقلاب اسلامی شاید حاج حسن شایانفر را به عنوان مدیر مرکز پژوهشهای موسسه کیهان و از سیاستگذاران موسسه کیهان بشناسد، اما خدمت بزرگتر مرحوم حسن شایانفر انتشار مجموعه کتابهایی بود که به حکم هدایتگر و مرشد جریان انقلابی عمل میکرد. عنوان مشترک این مجموعه کتابها، «نیمه پنهان» نام گرفته بود.
به گزارش رجانیوز، اگرچه مرحوم حسن شایانفر نقش مهمی در سیاستگذاری موسسه کیهان و بهصورت خاص روزنامه کیهان داشت، اما خدمات وی به همین جا متوقف نمیشد. میتوان بزرگترین میراث حسن شایانفر را در مدیریت و نظارت مجموعه کتابهای «نیمه پنهان» دانست؛ مجموعه کتابهایی که از سوی دفتر پژوهشهای موسسه کیهان به چاپ رسیده است و به جریانشناسی سیاسی و نقد ایدئولوژیک گروههای سیاسی معاصر و خاستگاههای فکریشان میپردازد. بررسی تحلیلی تاریخ معاصر ایران هم از مسائل مورد توجه مجموعه نیمه پنهان بود. این کتابها موضوعاتی همچون جریانات روشنفکری و اصلاحطلب، رجال دوره پهلوی، سازمان منافقین، بهاییت، حزب خلق مسلمان، سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، حزب کارگزاران و... را مورد نقد و بررسی قرار میدهد و البته در این مسیر از گزند مخالفین و معاندین هم در امان نمانده است.
راز قطعنامه
کتاب «راز قطعنامه»، جلد چهل و هشتم از مجموعه نیمه پنهان، یکی از چالشبرانگیزترین کتابهایی است که از سوی دفتر پژوهش های مؤسسه کیهان به تاریخپژوهان و عموم علاقهمندان هدیه شده است؛ زیرا چاپ پاورقی آن در روزنامه کیهان از یک سو با اعتراض برخی از مدیران دخیل در پذیرش قطعنامه 598 و از سویی دیگر با استقبال و حمایت گسترده مردم همراه بود.

اگر بپذیریم که هر جنگی آغاز و فرجامی دارد تنها پرسشی که باقی میماند این است که در فاصله تصویب قعطنامه 598 در تیرماه 1366 در سازمان ملل متحد تا پذیرش آن توسط حضرت امام(ره)، که از آن به «جام زهر» یاد کردند چه کسانی نوشیدند تا برتری نظامی بر عراق در سال 1366 را وارونه و ضعیف جلوه دهند؟ در پشت پرده چه اقداماتی رقم خورد که حضرت امام (ره) که با خطابههای عاشورایی خود مردم و رزمندگان را به دفاع و جهاد تا رفع فتنه دعوت می نمود، به ناگهان «جام زهر» مینوشد؟ آیا به واقع آن همه عزم و توانی که رزمندگان اسلام در طول هشت سال دفاع مقدس، با وجود تحریمها و با کمترین امکانات از خود نشان داده بودند، به یکباره فروکش کرد و مدیران و کارگزاران سیاسی، اقتصادی و نظامی کشور را به این نتیجه رسانده بود که همانند جنگ تحمیلی، صلح تحمیلی را باید پذیرفت؟! در این کتاب عنوانهایی چون قطعنامه 598 و علل تصویب آن در شورای امنیت سازمان ملل، پیام امام خمینی درباره پذیرش قطعنامه و پاسخ به اظهارات آقای هاشمی رفسنجانی به تفصیل آمده است.